neděle 26. června 2016

Jezevčí vrch 25.6.2016

V neskutečném včerejším vedru jsme si dokonce i my přivstali, abychom byli venku co nejdřív a někam se dostali než nastane ten největší hic. Zaparkovali jsme nedaleko Drnovce (nedaleko Cvikova) u Kunratických rybníků.
Horní rybník je vhodný ke koupání a už ráno tam bylo pár pár lidí kolem i ve vodě.







Pokračovali jsme ke krásnému kamennému oltáři nedaleko. Někdy kolem roku 1740 se tato skála zalíbila mařenickému stolaři a lidovému umělci Franzi Schierovi, který do ní vytesal reliéf Nejsvětější Trojice. O několik desetiletí později tu místní kameníci založili lom a téměř celou skálu postupně odlámali. Reliéf na skále ale nezničili, pouze jej ze všech stran pečlivě obtesali, aby zůstal zachován. Později byl lom opuštěn a zarostl lesem, ale skalní deska s reliéfem tu stojí dodnes.
Pískovcový reliéf o rozměrech asi 4 x 3,5 m je vypracovaný jako oltář. V jeho horní části je zobrazena Nejsvětější Trojice, obklopená hlavičkami andílků, dole je pod baldachýnem s královskou korunou znázorněna nebeská brána, v níž jako Královna nebes stojí Panna Marie s Ježíškem. Na sloupcích po stranách jsou vyryté letopočty 1904 a 1930, připomínající patrně renovace reliéfu.

Naše cesta vedla okolo Jezevčího vrchu. Je to dominanta jihovýchodní části Lužických hor a byla tu vyhlášena přírodní rezervace. Vidět nebylo moc, byl hrozný opar a taky jsme skoro nebyli na žádných vyhlídkách. Jediná fotka, dle všeho vzadu Ralsko... (ale mohl by to být i Ještěd)


V lese bylo neskutečné množství hub, za prvé jim asi přeje počasí a za druhé tudy moc lidí nechodí, obrovské hřiby jsme nacházeli přímo na cestě .. a nechávali je tam :-)





Kromě toho jsem tu porůznu viděla neskutečné množství náprstníků všech barev. Takové množství jsem naposledy snad viděla někde na Slovesku..




Hned za kamennými oltáři jsme procházeli okolo bývalé osady Třídomí. Na webu www.luzicke-hory.cz zmiňují jak osadu, ze které dnes zbyly dva domy, tak autovrakoviště, které je dnes u jednoho z nich. Když jsme procházeli kolem, trochu jsme nechápali, uprostřed lesa neuvěřitelné množství zarostlých a v různém stadiu chátrajících aut... to se snad ani nedá komentovat





K vrakovišti jsem na netu našla pár článků.. jak je vidět, problém se vleče už pěkných pár let a nemá řešení...
http://www.denik.cz/z_domova/prohlasil-vrakoviste-sbirkou-a-nikdo-na-nej-nemuze.html

Žádné komentáře:

Okomentovat