sobota 4. března 2017

konečně jarní procházka- Nový Bor- Havraní skály a Radvanec

Po dlouhé době jsme využili jarního počasí a konečně se vydali na trochu delší procházku, při které bylo i co fotit.
Auto jsme zaparkovali nedaleko lesního hřbitova na okraji Nového Boru. Cestou jsme ještě míjeli bývalou sklárnu Zahn, založenou významnou sklářskou rodinou a produkující  především luxusní broušené sklo (teda když ještě něco produkovala, což zjevně bylo kdysi....).



Lesním hřbitovem jsme i prošli a byli jsme překvapení, jak je pěkný a rozhlehlý.
Hřbitov byl založen v leteche 1907 - 1909 purkmistrem a lékárníkem Rudolfem Schlegelem. Jde o unikátní lesopark o rozloze téměř 8 ha., nacházejí se tu nákladné kaple, hrobky  a hroby významných podnikatelských rodin z meziválečného období, převažují však hroby z doby po II. světové válce. 




hrobka významné sklářské rodiny Hantychů


Hned za hřbitovem stojí pomník připomínající Rumburskou vzpouru. Šlo o protiválečné vystoupení českých vojáků náhradního praporu 7. střeleckého pluku rakousko- uherské armády. 
Několik set vzbouřených vojáků vyrazilo 21. května 1918 z Rumburka přes Lužické hory a po vítězném střetnutí s rotou pohraničních myslivců v Arnultovicích vtáhli do Nového Boru, odkud chtěli pokračovat přes Českou Lípu do Prahy. V sedle pod Chotovickým vrchem se ale střetli s útvary pohraničních myslivců, kteří vzbouřence obklíčili a po krátkém boji většinu z nich pochytali. Dne 29. května 1918 vojenský soud v Novém Boru odsoudil 21 vzbouřenců k smrti, ale jen u sedmi byl téhož dne večer za lesním hřbitovem rozsudek vykonán. Na místě popravy byl roku 1923 odhalen pomník, zničený a odstraněný za okupace. Dnes tu stojí žulový památník a na hřbitově v jeho blízkosti je sedm hrobů se jmény popravených. 

památník na hřbitově se sedmi hroby




Místo popravy


Od hřbitova jsme se napojili na zelenou turistickou značku a po ní došli na vyhlídu na Jelením skoku, Klíč byl jako na dlani...



Pokračovali jsme k Havraním skalám. Jde o skupinu sedmi pískovcových skalních věží, z nichž některé dosahují až 20 m.. Na jedné z nich je skalní vyhlídka.
Pověst vypráví, že Havraní skály jsou ve skutečnosti zkamenělí průvodci zlého rytíře, který zde pronásledoval nevinnou dívku.





výhled zase na Klíč


a směrem k České Kamenici

 

Z cesty do Radvance jsme si kousek zašli k Panenské skále. Jsou to vlastně dvě zajímavě tvarované skály se skalním oknem na konci Údolí samoty. Tam už jsme zajít nezvládli, snad se podaří někdy příště...


 Nedaleko u cesty se nachází první dnešní reliér- lidová plastika Krista bičovaného u sloupu.




křížek u rozcestí cestou do Radvance


Ještě před Radvancem jsme míjeli další skalní reliéf Krista na stěně staré úvozové cesty.


A v Radvanci o kousek dál je další reliéf Krista, tentokrát dokonce barevný.


V Radvanci jsme se občerstvili v nově otevřené příjemné hospodě U Mlejna, hned naprosti je pěkná zvonice se slunečníma hodinama.


Pak už zbývalo jenom po silnici kolem hřbitova dojít zpátky k autu... nebylo to tak dlouhé, ale byli jsme docela unavení, asi to dělá to slunce nebo co :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat