pondělí 22. dubna 2019

Vsetín, Bystřička, Vsacký Cáb

Po nějaké době jsme strávili pár dní ve Vsetíně, na výletování nebylo tolik času, ale pár procházek a dva kratší výlety jsme přeci jenom zvládli.
Co se týče Vsetína, byly trasy takové obvyklé. Při první cestě do města jsme se zastavili u staré sokolovny s opraveným meteosloupkem.

Meteosloupek nechal ve stylu art deco postavit Vsetínský okrášlovací spolek, do provozu byl uveden 3. září 1925. Tyto sloupky byly instalovány v mnoha městech a sloužily k určování všemožných meteorologických veličin. Postupem času se ze sloupku vytratily všechny přístroje a až do nedávné doby byl hodně zchátralý. Teď už je ale opravený


Meteosloupek stojí před pěknou budovou zdejší sokolovny.
Sokol byl ve Vsetíně založen v roce 1893, v roce 1909 byla od města koupena Forota, což je část pozemku dnešního hřiště u sokolovny. Družstvo sokolovny, které založili převážně vsetínští podnikatelé, stálo za vnikem budovy v roce 1930.


Při večerní procházce cestou k zámku jsem vyfotila pěkné zákoutí s dvěma evangelickými kostely. První (augsburský) byl postaven po vydání tolerančního patentu císařem Josefem II. v empírovém slohu. V 19. st. proběhla novorománská přestavba. Vzadu je vidět druhý evangelický kostel postavený v r. 1827. 



Kousek dál už je Vsetínský zámek.

Původně gotická tvrz byla začátkem 17. stol. přestavěna na čtyřkřídlý renesanční zámek se stranami orientovanými podle světových stran a 59 m vysokou strážní věží. Ta měla střežit prastarou cestu k beskydským horským průsmykům. 
Současnou klasicistní podobu zámek získal v letech 1833-34, zároveň byl v této době založen přilehlý anglický park s řadou vzácných druhů. 



zámek a kostely od řeky
 V Bečvě je málo vody, čápovi černému to ale nevadilo, možná naopak...


Cestou z vyřizování ve Valašském Meziříčí jsme se zastavili u přehrady Bystřička. Nejdřív nás zaujala ruina hotelu Klenov, u které jsme parkovali. Dřív to bývalo místní centrum turistiky a zábavy, dneska je na hotel hodně smutný pohled.


Hotel postavila rodina Novosadova ve 20. letech a spravovala ho až do 50. let, kdy byl znárodněn. V době slávy sem jezdila rodina Baťova, řada zpěváků, sportovců. Rodina Josefa Novosada v hotelu působila až do roku 1959, kdy byly teprve splaceny dluhy. Poté je stát donutil odejít úplně..


Přehrada na Bystřičce je jednou z nejstarších přehradních hrází v ČR a nejstarší přehradou v povodí řeky Moravy nad soutokem s Dyjí. Při jejím plánování a schvalování se původně počítalo s tím, že bude jednou z přehrad, zásobujících zamýšlený Dunajsko – Oderský průplav vodou. Výstavba probíhala v letech 1908 – 1912 a na základě projektu architektů Grohmana a Brangema ji zajišťovala vídeňská firma Rabas-Kosina-Weiner.




skoro vedle sebe tu byly malé stromky ve všech fázích rozkvětu


V pátek jsme se hned ráno vydali na kratší výlet na Vsacký Cáb. Kdysi jsem tu byla a chatu si pamatuju jako úplně idylické místo uprostřed lesů. Docela se mi to potvrdilo, bylo tam krásně.

výhledy se otevíraly jenom na "vsetínskou" stranu, nic identifikovat ale nedokážu




Turistická chata na Cábu je kultovním místem Vsetínských Beskyd, nedávno oslavila 90 let existence. Slavnostně otevřena byla totiž v roce 1928. 
Původně tu byla jen hospoda, byt hostinského, sklep, skladiště lyží a několik ložnic, voda se nosila ze studánky. Roubená veranda byla přistavěna až v roce 1936. Na vrcholu Cábu byly dokonce dva skokanské můstky, otevřené v roce 1932, po válce ale zanikly.




Žádné komentáře:

Okomentovat