sobota 4. května 2019

Buřti v dešti

Už dlouho jsme se těšili, že se v pěkném jarním počasí zase po čase podíváme do Českého Ráje. Už je taková naše tradice, že se každý rok účastníme pálení čarodějnic kousek od Hrubé Skály. Je to taková akce spíš pro místní a chataře, koná se většinou o víkendu po čarodějnicích, nebývá tam tolik lidí, zato pohodová atmosféra, živá hudba a spousta pochoutek jako domácí sekaná, zvěřinový guláš a tak.

Letos teda nastal s čarodějnicema jeden zádrhel, a tím bylo počasí. Zatímco v předchozích týdnech bylo krásně teplo, vypadalo to skoro, že už přichází léto, tak tenhle víkend teplota klesla, začalo pršet a v některých místech i sněžit. Prostě máme štěstí. Od noclehu jsme teda upustili úplně, ale jednodenní výlet jsme riskli.

Ráno jsme ještě bez deště dojeli do Besedic, kde jsme nechali auto a vydali se na takovou menší procházku. Nejdřív jsme zamířili do Besedických skal a po žluté došli do skalního labyrintu. Jako první jsem vyfotila pěknou výzdobu hospody U Kalicha.




Po žluté značce jsme došli do skalního bludiště Chléviště. Fakt hezké skály, ještě pěknější by to tu bylo nebýt toho autobusu polských turistů, kteří zdárně zatarasili úzké průchody a navíc šli všichni v protisměru.




Skály byly za protireformace útočištěm pronásledovaných nekatolíků. Chléviště pojmenovali sami vesničané, kdy v neklidných dobách ve skalách schovávali svůj dobytek před procházejícím vojskem. Uprostřed pěti roklí je sluj se symbolickou modlitebnou Jednoty bratrské. 




Vtěsnali jsme se na Hořákovu vyhlídku. Ta byla vybudovaná v letech 1934-1935 a pojmenována po Františkovi Hořákovi- učiteli v Loučkách a předsedovi okrašlovacího spolku. Vyhlídka nabízí pěkné pohledy do údolí Jizery, bohužel výhled nestál za mnoho, dalo se do lehkého deště.




Na rozcestí s červenou jsme skalní město opustili a vydali se po neznačené cestě směr Suché skály, cestou se nám otevřelo pár pěkných pohledů na Trosky, Hruboskalsko a právě Suché skály.



Po modré značce jsme se pak vydali po hřebínku, který vede od Suchých skal směrem na Koberovy. Je to tu trochu stranou, ale moc hezké, občas lavička na vyhlídkovém místě, různé menší i větší skalky...



V Koberovech jsme nejdřív vylezli ke skalnímu útvaru Žába a potom si prohlédli centrum obce. Je tu taková promenáda s výstavkou o obci a okolí, dětské hřiště, fakt pěkné, asi financovala Evropská Unie :-)




Po modré a neznačené cestě jsme došli do vedlejších Louček a potom už nejkratší cestou do Besedic. Celé dopoledne lehce mžilo, což se dalo zvládnout, ovšem asi od 2 hodin začal déšť sílit, takže jsme výlet trochu zkrátili.

pohled na Kozákov

Trosky za oraništěm
Z Besedic jsme dojeli do Hrubé Skály a došli na louku pod hřbitovem. Pršelo pořád docela silně, takže jsme si opekli buřty, ochutnali místní speciality, zalili to pivem a pak zdrhli do auta. Venku se moc sedět nedalo. Sice jsme teda oslavy čarodějnic opustili předčasně (ostatně podle počtu lidí jsme nebyli sami), ale aspoň jsme dodrželi tradici.


Žádné komentáře:

Okomentovat