pondělí 23. prosince 2019

Z Radlic na Děvín, do Hlubočep a na Zlíchov

Při předvánoční procházce jsme se rozhodli vydat se na opačný konec Prahy a užít si trochu výhledů. 
Vlakem a tramvají jsme dojeli na stanici Radlická a vydali se kolem vrchu Brabenec do vilové čtvrti na Konvářce a nahoru na Děvín.

v ulici Na Konvářce stojí překvapivě starý londýnský doubledecker
Z vilových uliček už jsme podešli trať a vyšplhali na vyhlídku Ctirad. Kromě výhledů je tu i přírodní památka, která zahrnuje většinou uměle vytvořené geologické odkryvy, které dokládají vývoj pražské pánve v období prvohor od siluru po devonu. V těchto odkryvech je možné nalézt zkameněliny. Povrch pokrývají společenstva skal a teplomilných trávníků.

naproti přes řeku naše oblíbené Kavčí hory

směr centrum

a směr vodárenský věž
Nedaleká vodárenská věž Děvín tvoří jakousi dominantu náhorní planiny, tak jsme k ní ještě zašli. 
Na Děvíně, v místě zvaném Dívčí hrady, se nachází vodárenský areál z roku 1976, určený pro zásobování Jihozápadního Města vodou. Součástí tohoto zařízení je přečerpávací stanice, napájená potrubím z vodojemu v Jesenici u Prahy, jakož i vyrovnávací vodárenská věž.
Konstrukce vodárenské věže Děvín byla vyprojektována architektem Karlem Hubáčkem jako tři paralelní, vzájemně spojené ocelové válce o výšce 50 m a průměru 3,5 m. Tato stavba dokončená v roce 1977 je příkladem inženýrského díla s čistě utilitární funkcí, avšak vysokou architektonickou hodnotou. Zajímavým detailem, který dnes bohužel zaniká v záplavě instalovaných komunikačních zařízení, je samotný vrchol věže vyvedený v bílé barvě a tvořící písmeno H jako odkaz na příjemní svého tvůrce.


Cestou vrchem se nám ukazovala řada dalších parádních výhledů, jenom občas pršelo a taky trochu foukalo...



Minuli jsme vrchol Děvín a kolem ploten sešli do Hlubočep, v obytné zástavbě jsme se ale moc nezdrželi a pokračovali ke hřbitovu.

cestou nás zaujal pomalovaný domeček
Podél trati jsme došli k zastávce Žvahov a pak dolů na tramvajovou zastávku Zlíchov. Sice už zase začínalo pršel, ale ještě jsme vylezli ke zlíchovskému kostelíku, pěkné dominantě při cestách z Prahy na jih.

Barokní kostel sv. Filipa a Jakuba byl zbudovaný na počátku 18. stol. Nachází se na místě někdejší románské, později gotické kaple ze 13. stol., zasvěcené sv. Štěpánu. Svatyně je atypicky orientovaná k severu, má obdélníkovou chrámovou loď, pravoúhlý presbytář s hranolovou věží.


pohled na Prahu v dešťovém mraku
Odtud už jsme zamířili na tramvaj a na vlak, počasí k dlouhým vycházkám zas až tak nelákalo....

Žádné komentáře:

Okomentovat