sobota 5. března 2022

Poklady Boleslavi

V muzeu v Mladé Boleslavi byl jedině v sobotu k vidění poklad z třicetileté války. Rozhodli jsme si nenechat si tuhle jedinečnou příležitost ujít a spojili to i s kratší procházkou po městě.

Poklad byl náhodně nalezen u obce Velké Všelisy, pravděpodobně ho tam ukryl někdo kolem roku 1626. Obsahuje 92 stříbrných tolarů a 10 zlatých dukátů. Zajímavé je, že mince byly vyraženy v nejrůznějších státech střední a západní Evropy a přitom mají stejný vzhled i velikost, liší se jenom ražbou. Více třeba zde https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/poklad-z-tricetilete-valky-v-mlade-boleslavi-zhledlo-zhruba-400-lidi/2172641










Výstava se konala v Muzeu Mladoboleslavska na hradě v Mladé Boleslavi. Ten byl postaven ve 14. století, prošel gotickými a renesančními úpravami. Po vydrancování Švédy sloužil jako zvonařská dílny nebo kasárna. Teď je tu muzeum s řadou expozic, my viděli jenom poklad a Za drahými kameny do pravěku.




V ulici Pražská brána nás zaujaly dva staré domy s historickými výlohami.




Přes náměstí jsme prošli k městskému paláci Templu a po hradbách obešli z druhé strany.

Pozdně gotický městský palác byl postaven kolem roku 1490 jako sídlo hejtmana boleslavského panství Jana Císařovského z Hliníka.



Náměstí a okolí jsem zdokumentovala už minule, dneska jsme jen prošli uličkama k Havelskému parku. Ten vznikl u kostela sv. Havla z 16. století na pozemku bývalého hřbitova.


V parku zbylo pár hrobů, určitě nejzajímavější z nich je hrob Latinské babičky. Ve skutečnosti se jmenovala Anna Drobná a zajišťovala v 19. století ubytování studentům zdejšího piaristického gymnázia Pomáhala jim s učivem a zkoušela je z latinských slovíček. Proto získala přezdívku latinská babička.

Studentem piaristického gymnázia byl i novinář a spisovatel Ferdinand Schulz. Ten o Anně Drobné vydal román nazvaný Latinská babička.



Moc jarní počasí se ale nekonalo, takže procházka byla tentokrát kratší...

Žádné komentáře:

Okomentovat