pondělí 18. dubna 2022

Velikonoce- Braunův Betlém

Od Křížové cesty jsme vystoupali na menší hřeben (zase s výhledy na zasněžené Krkonoše) a pokračovali k Braunově Betlému.


Braunův Betlém je monumentální sochařské umělecké dílo z období baroka z 18tého století. Jedná se o skupinu soch a reliéfů vytvořených proslulým barokním umělcem Matyášem Bernardem Braunem, které byly vytvořeny a ponechány ve volné přírodě v Novém lese mezi městem Dvorem Králové a obcí Kuks. Počátek historie Braunova Betléma se datuje dnem 26. února 1717, kdy František Antonín hrabě Špork koupil za 2900 zlatých od města Dvora Králové les, který sousedil s jeho panstvím. Důvodem koupě tohoto lesa byly skály, které se tu tyčily, a území dostalo název Nový les. Hrabě Špork zde současně založil dvě poustevny. Poustevnu sv. Antonína a poustevnu sv. Pavla. Roku 1720 byla dokončena výstavba pousteven a začala zde průběžně pracovat s určitými přestávkami Braunova sochařská dílna. Pracovala zde až do roku 1732. Záměrem hraběte Šporka bylo vytvořit zde jakési meditační a výletní místo procházek lázeňských hostů z Kuksu. Za stovky let bohužel ovlivnily vzhled tohoto uměleckého díla nejen matka příroda a okolní stromy a rostliny, déšť, sníh a vítr, ale také vandalismus a ideologická netolerance biblické tématiky. K nejhoršímu poškození pískovcového betléma přispělo lámaní kamene pro stavbu blízké císařské pevnosti Josefov kolem roku 1780 a přechod válečných bojů v prusko-rakouských válkách v letech 1778 – 1779 a 1866.



Klanění pastýřů a Narození Páně

vnitřek jeskyně










otisk hraběcí ruky?





Pokračovali jsme po žluté turistické značce směr Kuks. Cestou se otevíraly další výhledy do kraje, nejpěknější kolem Vyhlídky na Šporkovo panství.


Poslední sochařské dílo cestou na Kuks byl reliéf sv. Františka u studánky.


Žádné komentáře:

Okomentovat