úterý 7. dubna 2015

Kalvárie

Velikonoční pondělí bylo asi jediným dnem, kdy nám počasí moc nepřálo a chmurné předpovědi se opravdu vyplnily. Na vyhlídce u tří křížů nás zastihla hustá chumelenice, takže vyhlídky se moc nekonaly. Snědli jsme alespoň velikonoční vejce a pokračovali dál na hradiště Hrádek.




Vrcholová náhorní plošina vrchu Kalvárie byla osídlena patrně již asi tisíc let před naším letopočtem, o čemž svědčí mohutné valové opevnění táhnoucí se v délce 500 metrů, které je zdola, z cesty podél Labe, velmi dobře patrné.
Později se zde usídlili Keltové a po nich si tu zbudovali své hradiště Slované. Nepodložená pověst říká, že zde kdysi stával i hrad.


Dávná pověst vysvětluje přítomnost tří křížů na Kalvárii takto. Mělo se stát, že do sličného a udatného rytíře, který pobýval na nedalekém hradě Kamýku, se zamilovaly tři panny - věrné přítelkyně na život a na smrt. Protože ale rytíř byl jen jeden a ony tři, tak se rozhodly, že když ho nemohou mít za manžela všechny, tak ani jedna - a svorně běžely na skálu a z ní skočily do Labe. Když se o jejich smrti dověděl onen rytíř, dal postavit na jejich památku na skalisku tři kříže, které tam od té doby stojí. 

Vystoupali jsme také na vedlejší vrch Strážiště, který je v létě proslulý množstvím mravenců. V pondělí naštěstí mravenci ještě asi spali a nám se konečně ukázaly i nějaké ty výhledy směrem na Radobýl a Lovoš.





Žádné komentáře:

Okomentovat