středa 15. dubna 2015

z Jetřichovic na Tokáň a Pavlínino údolí

Po dlouhé době jsme se minulou sobotu vydali do Českosaského Švýcarska. Počasí bylo parádní, takže i celý výlet stál za to. 
Nejdřív jsme si v okolí Jetřichovic prohlédli tak trochu zapomenutá místa- výklenkovou kapličku, Čedičový vrch (bohužel bez vyhlídky, zato se zajímavým vrcholovým útvarem) a hlavně úvozovou cestu;

Výklenkovou kapli můžeme vidět v zatáčce silnice sjíždějící do Jetřichovic od Všemil. Většinou se tu ale každý věnuje sledování cesty, chce to dojít po svých..


Tady je vidět čedičový útvar na vrcholu (kupodivu :-) Čedičového vrchu. Výhledy nic moc, ale jinak zajímavé




Výhled z druhé strany Čedičového vrchu směrem k vyhlídkám a Jetřichovicím



Úvozová cesta byla jedním z vrcholů výletu. Není na turistické značce, ale dá se k ní dostat po pěkné cestě vedoucí "vrchem" nad Pavlíniným údolím (je tam dokonce zakreslená i v mapách).
Prý tudy vedla stará obchodní stezka, která byla jedinou spojnicí mezi Rynarticemi a Všemily. Tesané stěny kamenného úvozu kopírují těsně profil trakařů či povozů, což upoutá na první pohled. Některé prameny také uvádí, že cesta údajně sloužila místním tkalcům, kteří jí využívali k přepravě svého zboží, jiné se spíše přiklánějí k tomu, že sloužila jako svážnice dřeva. 




Od cesty jsme sestoupili do Pavlínina údolí a vystoupali k Rynalticím. Tady je pohled směrem k vesnici a Křížovému vrchu.


Tohle už je výhled od Křížového vrchu směrem ke skalám.



Křížový vrch sice neleží přímo na značce, ale je ideální jako vyhlídkový bod. Kromě krásných výhledů na Mariinu vyhlídku, Růžák a okolí, nabízí také pohledy na vrcholy Lužických hor (vzadu Jedlová)


Přeskočíme Tokáň, který je fajn (i když k úrovni místního občerstvení mám své výhrady). Ovšem sruby jsou fotogenické a je to takový pěkný záchytný bod při tůrách. Tady už je obrázek z Vilémininy stěny.


a výhled odtud



A jako poslední před sestupem do Jetřichovic jsme vyšplhali na Mariinu vyhlídku. To je taková klasika- je fajn vidět, že vypálený les pomalu zarůstá a chatička na vrcholu už zase stojí. Akorát je to takové frekventované místo, takže si tam člověk nemá moc šanci zažít nerušené kochání se výhledem :-)



1 komentář: