sobota 12. března 2016

Podél Pokratického potoka

Dneska jsme se vydali na menší procházku údolím Pokratického potoka kousek od Litoměřic. Auto jsme nechali pod Malým Hradištěm (také zvaným Malý Kamýk, normální Kamýk s hradem je kousek odtud), na které jsme i vystoupali. 
Je to menší kopec, ale nahoře je krásný výhled (teda když je trochu pěknější počasí) a skalky s dobře viditelnou sloupcovitou odlučností čediče.








Fotky nic moc, ale byla to jedna ze dvou vyhlídek celého dne :-)


Pokračovali jsme v cestě podél potoka. I přes poměrně chladné počasí už jsme našli spousty sněženek, bledulí a další kvetoucí kytky, jejichž jména ani neznáme...





 /proběhla identifikace- devětsil/

/a tohle teda asi taky devětsil, akorát bílý :-)/


Cestou podél potoka jsme míjeli i tábor nedaleko Lbína, kam jsem jako dítě jezdila. Řadu let jsem občas procházela okolo po červené značce, ale ikdy jsem nesešla k potoku se podívat. Většinou bylo léto, tábor byl v provozu, tak se se to jaksi nehodilo.. No a dneska jsem si říkala, že přijdeme rovnou podél potoka, sezóna táborů není, tak se konečně kouknu. Ovšem přišla jsem pozdě- zarostlé baráky, které pro nás jako malé děti byly vrcholem tajemna, ještě stojí, ovšem tábor jaksi ne. Jenom nějací pánové zřejmě pálili jeho zbytky a byly vidět hromady trosek z budov... nojo, už je to hodně let



Podél Pokratického potoka jsme došli až k prameni. Vytéká pod mysliveckým srubem a je tam taky docela hezké jezírko.





výhled na louku a do kraje

Přes Dlouhý vrch jsme se vrátili dolů do Skalice. Cestou jsme ještě míjeli tzv. Rotterův kámen. Deska tu byla na skále umístena na pocest lesního inspektora Ottomara Rottera ze Skalice. V roce 1925 totiž Ottomar Rotter oslavil 40. výrocí své služby ve funkci zdejšího lesního inspektora. Na jeho pocest a s uznáním jeho zásluh byla tehdy na skále usazena pametní deska a skála byla po nem pojmenována.


Nedaleko se nachází druhá dnešní vyhlídka.. výhled směr Radobýl a Házmburk


Žádné komentáře:

Okomentovat