sobota 27. února 2016

Mezi Ústím a Teplicemi

Za cíl dneší procházky jsme zvolili oblast mezi Ústím a Teplicemi, je to tak trochu oblast nikoho- z části je to krajina původní, pole, lesíky, roklinky a nově se rozrůstající výstavba rodinných domků z teplické strany a zčástí krajina rekultivovaná po zrušení lomu Chabařovice ze strany ústecké.

Dolování uhlí začalo v téhle oblasti někdy v 18. století, nejprve pro vlastní potřebu místních, potom se začali prosazovat větší těžaři a společnosti a dolovalo se ve větších hloubkách. Největší doly byly důl Milada I. a II.,  důl Albert, Marie Antonie, Elisabeth, Adolf Ernst, důl Felix Waldemar. Po druhé světové válce se i v této části uhelného revíru prosazovala nová technologie dobývání zajištující větší vydobytí uhelných zásob z větších hloubek.
Těžba hnědého uhlí zde byla ukončena v roce 1997.

Cestou z Ústí jsme se ještě stavili na pár zajímavých místech. Nejdřív v Trmicích, kde jsem vyfotila zámek a kostel.
Zámek ve stylu tudorské novogotiky nechal podle projektu H. Ferstela postavit hrabě A. Nostic v letech 1856–63. Od jeho dědiců ho odkoupil C. Wolfrum a věnoval ho městu Ústí jako sídlo muzea. Po rekonstrukci v 80. letech slouží jako reprezentační kulurní centrum.


Kostel Narození Panny Marie v Trmicích byl postaven na přelomu 17. a 18. století jako barokní, v současnosti je novogotický. Proslavil se hlavně tím, že kvůli zadlužení trmické farnosti byl určen k aukčnímu prodeji. Občanské sdružení pro záchranu kostela  však vybralo peníze a vykoupilo kostel, takže se stalo jeho novým majitelem.


Přímo pod dálnicí se tu ještě nachází památník na 204 let nepřetržitého dolování a existenci důlních provozů v Trmicích, památník tvoří autentický důlní vozík na vysokém žulovém podstavci. 


Cestou jsme se ještě stavili u kapličky v Koštově- stojí totiž přímo pod dálnicí, takže to vypadá fakt zajímavě..


Další zastávka byl pomník Přemysla Oráče ve Stadicích. Místo je to poněkud profláklé, ale tak když jsme jeli okolo, zastavili jsme se a udělali pár fotek.

"Ten budoucí kníže váš oře se dvěma voly. Je-li vám libo, vezměte koně, řízu, plášť a přehozy a jděte tomu muži vzkaz vyřídit ode mne i lidu a přiveďte sobě knížete a mně manžela. Muž ten má jméno Přemysl. Jeho potomstvo bude vládnout této zemi na věky věkův"










Výhled směrem na Krušné hory od Kvítkova.

  
Tohle docela pěkné místo s posezením nedaleko Nových Dvorů je bývalý lom na porcelanit, jehož těžba byla ukončena v roce 1996. Následná rekultivace byla součástí projektu likvidace dolu Chabařovice.



Žádné komentáře:

Okomentovat