neděle 14. února 2016

Milešovka

V sobotu jsme konečně (!) vystoupali na královnu Středohoří Milešovku.
Cestou jsme se zastavili v Kletečné u zajímavého pomníku. Původně byl totiž odhalen císaři Josefu II. (dne 03.07.1884). Zda se na podstavci nacházela socha nebo jen busta císaře, není známo. Nástavec byl po první světové válce vyměněn za pluh a byl tak změněn z pomníku věnovaného „lidovému císaři“ na pomník „osvoboditeli sedláků“. Odhalení pomníku se uskutečnilo 30.09.1923. Osvoboditelem sedláků se míní Hans Kudlich- byl poslancem ústavodárného říšského sněmu, kde v roce 1848 podal návrh na zrušení robotních povinností, který byl posléze přijat.
Po rozehnání ústavodárného shromáždění uprchl Kudlich do Švýcarska a potom do USA, kde se aktivně zapojil do Lincolnovy kampaně za zrušení otroctví. Císař František Josef I. Kudlicha roku 1867 omilostnil, takže mohl několikrát navštívit příbuzné v monarchii. Přesto žil až do své smrti ve Spojených státech.


Na Milešovku jsme začali stoupat stylově z Milešova. Je tu pěkný zámek, ale ten jsme minuli (je v něm stejně tuším domov důchodců) a vyšli rovnou po červené směr vrchol. 
Tu jsme ale za chvilku opustili a zašli se podívat ke kapli. Původně tu bylo jenom sousoší Kalvárie (z roku 1747). Jeho donátorem byl tehdejší majitel zámku Milešov a přilehlého panství Zikmund Gustav Hrzán Kaplíř z Harasova. Pravděpodobně na počátku 19. století bylo vlastní sousoší Kalvárie dodatečně zakryto otevřenou kaplí.
Všechno to dlouho chátralo, ale kupodivu dneska už je kaple se sousoším krásně opravená, sochám sice chybí končetiny, ale tak aspoň něco- pozdě ale přece.



Potom už jsme se konečně vydali na Milešovku, částečně po neznačených cestách okolo, nakonec jsme ale stoupali klasicky po červené. Měli jsme trochu smůlu, dole sice občas vykouklo i sluníčko, ale vrcholek kopce stále setrvával v mlze. Hospoda, která při minulé návštěvě normálně fungovala, je zavřená a nabízí se k pronájmu, klasické kamenné občerstvení naštěstí fungovalo.



Nejvyšší hora Českého středohoří (837 m) je nejméně od 20. let 19. století turistickým cílem. Hora je mohutným asymetrickým trachytovým kuželem, vyzdviženým zejména z druhohorních sedimentů v mladších třetihorách. Během čtvrtohor bylo postupně podpovrchové vulkanické těleso vypreparované erozní činností vody a větru.
V říjnu r. 1904 byla na vrcholu Milešovky vystavěna z místního lomového kamene (za pouhých 14 měsíců v extrémních podmínkách) budova meteorologické observatoře a řádná pozorování byla zahájena od roku 1905. Jedná se o nejstarší horskou meteorologickou observatoř v českých zemích, která je navíc zařazena do mezinárodní synoptické a letecké sítě meteorologických a referenčních klimatických stanic. Z věže observatoře, vysoké 18 metrů, přístupné za poplatek i pro turisty, je kruhový rozhled; za mimořádně příznivých podmínek jsou vidět i Krkonoše. Na vrchol od 19. století vystupoval velký počet turistů, vědců (včetně A. von Humboldta) i významných osobností, nevyjímaje panovníky (např. pruský král Friedrich Wilhelm III.).

Sotva jsme sestoupili dolů, počasí se i nahoře zlepšilo a Milešovka se ukázala v celé kráse. Docela škoda, v konečně se mohly ukázat i nějaké ty výhledy, Budeme muset někdy zase nahoru.


Žádné komentáře:

Okomentovat