sobota 2. dubna 2016

Dolským údolím, zase na Husu a Vlhošť

V dokonalém jarním počasí jsme dnes vyrazili z Holan opět do odlehlé části Kokořínska.
Vyšli jsme po zelené turistické značce po silnici a odtud odbočili do Dolského údolí. Je to pěkné údolí, kde rozkvétalo plno jarních květin. Nešla jsem tu poprvé, takže výstup na asi největší atrakci údolí zříceninu Chudý hrádek, jsem si dneska odpustila.

Celé údolí je hodně podmáčené a je tady spousta studánek. Je to proto, že údolí je prameništěm pitných vod.
Na začátku údolí jsme našli zbytky studánky hned vedle vodárenské stavby. Tahle ale narozdíl od těch dalších rekonstrukcí zjevně neprošla.


Kousek dál jsme našli zřejmě zbytky mlýnského náhonu.


Pěkné tábořiště, stará vodárna se studánkou pod skálou zvanou Zlý bratr








pěkně zrekonstruované jsou Rasova studánka a Čertova studánka




ještě něco z údolí



Údolím jsme došli až do vesnice Dřevčice. První zmínky o obci se objevují ve 14. století. Památkově chráněná budova školy s věžičkou dnes slouží jako hostinec, a tak jsme zašli a dali si tam docela dobré pivo








Po neznačené cestě jsme se od Dřevčic vydali směrem k Martinským stěnám. Nedaleko od cesty jsme zahlédli kvetoucí lýkovec vonný (zřejmě). Celkem vzácnost, protože patří mezi kriticky ohrožené rostliny a poslední dobou na mnoha stanovištích mizí.



Už po červené turistické značce jsem došli k Martinským stěnám. Je to menší skalnatá oblast chráněná kvůli existenci vzácného společenstva bezobratlých živočichů a geomorfologii pískovcových stěn. Pavouka slíďáka jsme (naštěstí) nepotkali, ale i tak to bylo ideální místo na svačinu :-)









Prošli jsme zadem opět kolem Husy a po zelené značce odbočili směrem k Vlhošti. Vlhošť je se svými 613,5 m.n.m. nejvyšším vrcholem Polomených hor, i když patří do CHKO Kokořínsko. Na západním a jihozápadním svahu jsou mohutné pískovcové terasy, za mě je to ale hlavně krásný kopec a hlavní hrdina Urbanova románu Hastrman :-)
Nejpěknější místo je jednoznačně krásná stará cesta vytesaná hluboko do skály a skalní plošiny u jejího vyústění.



 




U bývalé hájovny pod Vlhoštěm se otevřely parádní výhledy směrem na Ještěd. Vzadu se objevily dokonce i zasněžené Krkonoše



Ralsko, za ním Ještěd a vzadu Krkonoše


Pohled směrem na Klíč a Lužické hory


Uprostřed vyčuhuje Bezděz


A cestou zpátky do Holan jsme našli lány podbělů




Žádné komentáře:

Okomentovat