neděle 1. května 2016

Dolský mlýn

Dneska (sobota 30.4.) jsme se vydali z Jetřichovic k Dolskému mlýnu a na vyhlídku nad ním.
cesta vede podél krásného čistého potoka (konkrétně Jetřichovické Bělé)



minuli jsme pěkně upravený Hubertův pramen


a hned vedle je starší studánka u skalní stěny, která sloužila jako zdroj pitné vody pro skautské tábory, ta je poněkud méně upravená...


o kus dál, v místě, kde se sbíhaly hranice několika obcí, stávalo za loukou přes vodu stavení poprvé zmiňované v písemných pramenech roku 1778 jako usedlost v místní části Grundmuhle (Dolský mlýn). Bydlel tu domkář a nádeník Josef Leinert s rodinou. Na rozdíl od mlýna, který stál na panském pozemku, byl dům č.p. 2 postaven na rustikálu a vázaly se k němu robotní povinnosti. Po druhé světové válce byl dům opuštěn a dnes z něj zbyly jen ruiny a sklepy. 


Původní dřevenou lávku tzv. Grundbrucke, nahradil roku 1902 současný most, dílo českokamenického stavitele Heinricha Rengera, první železobetonová konstrukce v Čechách.


Hned za lávkou je mohutný smrk, kterému se říká Královský. Je vysoký cca 27 metrů a žije už víc než 180 let.


Tentokrát jsme si dokonce udělali zacházku na Kamenickou vyhlídku. Je odtud nádherný pohled na soutěsku Kamenice, řeka tu vytváří až 80 metrů hluboký úzký kaňon, kde panují odlišné klimatické podmínky. Zatímco na dně soutěsky se daří horským druhům rostlin a živočichů, pískovcovou náhorní plošinu porůstá především suchý borový les.




cesta dolů k mlýnu, musela být bytelná...



Nakonec jsme se konečně dostali k Dolskému mlýnu. Je to jedna z nejstarších dochovaných staveb na území národního parku. Nejstarší písemná zmínka o něm pochází z 16. století. Od roku 1696 byl mlýn (s výjimkou let 1727- 1733) v držení rodiny Pohlů. Současná budova pochází z roku 1727, kdy nahradila starý objekt zničený požárem. V dnes již neexistujícím domě naproti mlýnu sídlila v 19. století finanční stráž, pak zde byla pekárna a ve 20. století hotel. Za náhonem stojí zbytky palírny, vybudované na místě původní stavby zničené povodní v roce 1846.








 

Poslední obilí se zde semlelo v roce 1931, pak už mlýn sloužil jenom jako hostinec, který vzkvétal díky strategické poloze na konečné stanici pramicové trasy Ferdinandovou soutěskou provozované v letech 1881-1939. Po 2. sv. válce areál postupně chátral. V roce 2000 se stal majetkem správy národního parku a o 7 let později byl vyhlášen kulturní památkou. S pomocí dobrovolníků se daří konzervovat zachovalé části do podoby romantické ruiny.


řeka Kamenice



mech



Kamenice z mostu



Jetřihovická Bělá



V Jetřichovicích se chystalo pálení čarodějnic, zatím se ale nepálilo, asi se čekalo na setmění a na to jsme bohužel neměli dost času...



2 komentáře:

  1. ... a hlavně se tu točila Pyšná princezna, ne?:-) A taky Peklo s princeznou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nojooo, tak to ví každej :-)
      (teda Peklo s princeznou nevim zas já, abych byla přesnější)

      Vymazat