čtvrtek 28. července 2016

Puck a Kašubsko

V dnešním zamračeném dopoledni jsme původně chtěli navštívit Wladislawowo, ale nakonec jsme si to rozmysleli. Na naší dlážděné cestě z roku 1931 se zřejmě něco stalo a na Wladislawowo se táhla asi 4 km dlouhá skoro se nehýbající kolona.
Zvolili jsme tedy alternativní cíl a tím bylo cca 15 km vzdálené město Puck. 
Puck leží jižně od Wladyslawowa a opět zdánlivě není ničím zajímavý. Když jsme ale došli do centra, místní radnice i celé zachovalé náměstí se nám moc líbily.






kousek od náměstí je gotický kostel Svatých apoštolů Petra a Pavla, další mohutný kostel z červených cihel






Podle popisek cestou do přístavu má Puck poměrně bohatou historii a vlastně tady vzniklo první organizované námořnictvo na území Polska. Město založili roce 1348 křižáci.


Puck je taky považováno za jedno z hlavních kašubských měst. Kašubsko je oblast táhnoucí se od severního pobřeží ke Gdaňsku a ještě hluboko na jih. Kašubové jsou západoslovanský národ (podle Poláků etnická skupina, jako národnost ji neuznali), která se odvozuje od Pomořanů a dodnes si udržuje vlastní starobylý západoslovanský jazyk (prý obsahuje řadu praslovanských, ale také německých slov). Kašubsko je proslavené lidovým uměním, folklórními akcemi a krásnou krajinou s mořem a jezery. Neoficiálním hlavním městem Kašubů jsou Kartuzy, kde je Kašubské muzeum, za tradiční metropoli se ale uznává Gdaňsk
Když jsem se podívala na seznam známých Kašubů, našla jsem tam třeba Guntera Grasse anebo Donalda Tuska (z ostatních jmen mi už žádné nic neříkalo)


v přístavu jsem vyfotila ještě pěkné dřevěné molo a větrníky za zálivem





Žádné komentáře:

Okomentovat