sobota 9. července 2016

Uherské Hradiště, Velehrad (8.-9.7.)

Návrat z dovolené jsme nakonec rozvrhli do dvou dnů. Za prvé jsme nechtěli tak dlouho jet v jeden den a za druhé jsme se chtěli večer projít po Uherském Hradišti, trochu si prohlédnout okolí a vyspat se v pohodlné posteli po krušných nocech ve stanu.

Po přejezdu hranice jsme se ještě stavili nedaleko Bystřice pod Lopeníkem u pěkných kapliček a starého morového hřbitova.






V Uherském Hradišti jsme měli menší problém s ubytováním, protože právě probíhalo Slovácké léto. Nakonec se to ale podařilo, takže jsme se ubytovali a vydali se do města.

Naše první zastávka byla u Památníku Velké Moravy. Nikdy dřív jsme o téhle instituci neslyšeli...
Památník Velké Moravy ve Starém Městě v poloze „Na Valách“ byl vybudován nad základy hřbitovního kostela z 9. století objeveného archeologem Vilémem Hrubým roku 1949. Církevní stavbu obklopovalo ve velkomoravském období rozsáhlé pohřebiště. Pohřbeni zde byli jak příslušníci velkomoravské nobility s bohatou výbavou se zbraněmi a šperky, tak i lidé chudí, zemědělci a řemeslníci. Doposud zde bylo prozkoumáno přes 2000 hrobů, což z pohřebiště „Na Valách“ činí nejrozsáhlejší nekropoli Velké Moravy. Některé z hrobů v blízkosti základů někdejšího kostela jsou zachovány na původních místech.


Velkolepá stavba obrovského moderního kostela svatého Ducha (hned vedle) trvala v rozmezí let 2002 - 2014. Interiér kostela je zatím provizorní a bude postupně dle finančních možností dovybavován. Dlouho rozestavěný kostel si vysloužil mezi místími obyvateli přezdívku "Temelín". Slavnostní žehnání nového kostela proběhlo 5. října 2014 při pontifikální mši.











Na Mariánském náměstí jsme si prohlédli Mariánský morový sloup. Základní kámen stavby byl vysvěcen v září 1718 s velkou slávou a nejrůznějšími obřady a procesími. Autorem sochařské výzdoby se stal brněnský řezbář a sochař Antonín Riga. Sloup byl slavnostně vysvěcen v listopadu roku 1721 a při všech mariánských svátcích pak byly k němu pořádány velké zbožné průvody.



Stará radnice





balón nad Masarykovým náměstím



Kostel sv. Františka Xaverského je součástí komplexu bývalého kláštera jezuitského řádu. 


Bývalá synagoga byla postavena v roce 1875 v novorománském slohu. Roku 1904 prošla rekonstrukcí a získala secesní podobu. Dnes je v budově synagogy umístěna městská knihovna.


Františkánský klášterní komplex je společně s přilehlým kostelem Zvěstování Panny Marie významnou kulturní památkou města. Klášter byl založen v roce 1491 správcem olomouckého biskupství Janem Filipcem, který je zde pochován.


Další den jsme se už konečně vypravili domů. Ráno jsme se ještě rozhodli stavit ve Velehradu a cestou jsme zastavili i u archeoskanzenu Modrá. Tady by se asi dal strávit celý den, je tu spouta atrakcí a i samotný archeoskanzen by si zasloužil hodně času. Tak snad někdy příště. Tady je budovy Centra Slováckých tradic.






Další krátká zastávka byla ve Velehradu.
Kdysi dávno už jsem tu byla, pamatuju si to dobře, bylo to v roce 2002, když jsme se vraceli z Pobaltí, pořád pršelo, ponevadž začínaly povodně.
Dneska to bylo s počasím lepší, tak jsme se areálem prošli, udělali pár fotek a pokračovali v cestě.

Velehrad je asi nejznámějsí poutní místo v ČŘ. V lidové tradici je ztotožňován s hlavním střediskem Velké Moravy, Veligradem (které tu ale ve skutečnosti nebylo).
Rozsáhlý klášter a jedno z nejvýznamnějších poutních míst na Moravě byl postaven ve 40. letech 13. století v pozdním románském slohu. Součástí je bazilika Nanebevzetí Pany Marie, sv. Cyrila a Metoděje. 




 Bazilika





Kaple vystavěná v první polovině 13. století, zasvěcená sv. Cyrilu a Metodějovi, lidově nazývaná Cyrilka.

2 komentáře:

  1. Hned jsem si vzpomněla:-) Lilo a v Praze chodil primátor Igor Němec sledovat Vltavu. Mam pocit, ze ani tenkrát jsme nemohly sehnat ubytování:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo :-)
      mám pocit, že jsem i poznala ten hotel, ve kterém jsme tenkrát bydlely!

      Vymazat