sobota 2. prosince 2017

kolem Děčínského Sněžníku

Dneska jsme se vydali na takovou první opravdu zimní procházku. 
Auto jsme nechali pod Děčínským Sněžníkem a kus cesty šli po červené značce směrem na Ostrov. Kousek za nově budovaným přístřeškem jsme ze značky odbočili směrem k hranici s Německem. Mrzlo a lehce sněžilo, cesta ale pořád nebyla úplně tvrdá, tak jsme pokračovali radši po asfaltce na modrou a dál podél drátů směrem na Kristin hrádek.

sněhová vločka na brašně než stihla roztát

Telefonka
Od drátů jsme sešli ke Spornému potoku a na skalním výběžku hledali keš věnovanou zdejšímu Spornému lesu.

Název Sporný les má počátky v docela dávné historii. V roce 1511 prodal Zikmund z Vartenberka děčínské panství Mikuláši Trčkovi z Lipé. V této době došlo k vleklému sporu o hraniční lesy. Byly zde původně dvě sporné plochy, které se později rozšířily na další. Byl to "velký sporný les (Kriegsholz) u Rájce o rozloze 173 strychů (50 ha) a malý sporný les u Ostrova, který měřil 16 strychů (4,5 ha). Dne 11. 4. 1718 sem přijelo 57 vojáků na koních a 96 pěších mušketýrů spolu se saským lesním personálem - 150 dřevorubci a porazili a také ihned odvezli 1334 kmenů. O dva roky později zbořili Sasové na sporné straně dva domy rájeckých obyvatel. Spory o les trvaly až do roku 1799, kdy je rozřešil na vládní úrovni víděňský císařský dvůr. Velký sporný les připadl k Sasku a malý s dalšími spornými plochami k Čechám. Tehdy byla stanovena definitivní hranice, která již byla respektována. Zdroj www.tisa.cz


Sporný les
Potom jsme přešli silnici na Maxičky a po neznačené cestě začali stoupat na Děčínský Sněžník. Cesta je to moc zajímavá, vede pod skálami, které ohraničují náhorní plošinu směrem do Německa. Bohužel je po vichřici plná popadaných stromů, tak jsme pořád museli různě podlézat, přelézat a obcházet.


Drážďanská vyhlídka zespodu

Na silnici vedoucí na Sněžník jsme vylezli asi uprostřed cesty na první vyhlídku. Nakonec jsme se rozhodli nahoru už nejít a stočili jsme to dolů k hospodě :-)



výhledy na louku pod Sněžníkem



Před Hřebenovou boudou jsem ještě tradičně vyfotila trochu šišatou sochu rozhledny...


Byl to sice kratší výlet, ale vychutnali jsme si pěkné výhledy, první sníh, námrazu i dobrý oběd :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat