neděle 24. prosince 2017

Ústecká ZOO na Štědrý den

Stejně jako vloni jsme i letos na Štědrý den navštívili ústeckou ZOO. Probíhá tu pěkná akce, kdy zvířata dostávají vánoční dárky, všichni se tu sejdou, dívají se na krmení a tak.
Asi největší atrakce, respektive jediná atrakce, kterou jsme schopní stihnout, je krmení slonů. To sloni dostanou stromeček, dárky a srandovně se dobývají dovnitř a tak.

Nejdřív jsme docela dlouho čekali než pan ošetřovatel naaranžuje mrkev do nápisu "veselé vánoce"...


místní kočka v klidu sedící na pomezí slonů a nějakých supů nebo co

Jess vyhlíží slony
a sloni konečně přicházejí


a už rozbalují dárky :-)




Chvilkama vylezlo i sluníčko


Ostatní zvířátka už byla zjevně z té nadílky úplně přežraná...





pro děti je v ZOO řada naučných cedulí- třeba ta o tom, že recyklace plastů je rychlá jako gepard (?) anebo siluety medvědů podle skutečné velikosti



Spousta zvířat byla zalezlých anebo za sklem, největší atrakcí ústecké ZOO jsou ale v poslední době jednoznačně tučňáci.
Přestavbou bývalého lachtaního bazénu se tento prostor změnil na africkou pláž pro tučňáky brýlové, kteří v ZOO ještě nikdy nebyli chováni. Je to druh, který žádná ZOO v ČR nechová, je zapsaný v Mezinárodní červené knize ohrožených druhů v kategorii EN (endangered = ohrožený) a jeho počty mají klesající trend. Expozice byla slavnostně otevřena 3. prosince, tučňáci si prý ještě úplně nezvykli. I když, hromadně plavali sem a tam a stejně hromadně se vrhali pro rybičky.... nevypadali ani moc vyplašeně :-)






Vedle jsou orangutani, taky už konečně mají zrekonstruovaný výběh a vypadají hned spokojeněji. Vždycky tam býval jen jeden, strašně smutně se tvářil a mě ho bylo děsně líto.


Úplně dole už zbývají jenom tuleni, taky vypadali spokojeně a v klidu si plavali.


Dnešní ZOO se rozrostla z původní ptačí rezervace, kterou založil r. 1908 ornitolog Dr. Heinrich Lumpe. Tzv. Lumpepark byl otevřen pro veřejnost r. 1914. Po 2. světové válce přešel park do vlastnictví státu a postupně zde byla vybudována dnešní ZOO, která se rozrostla z původních 6 ha na téměř 30ha.
Správní budova je v bývalé Lumpeho vile, a na té je taky busta věnovaná Heinrichu Lumpemu.

je na ní jeho posmrtná maska



Zdroj: https://ustecky.denik.cz/zpravy_region/heinrich-lumpe-by-mel-radost-ustecka-zoo-se-pysni-ptacimi-odchovy-20170829.html

Žádné komentáře:

Okomentovat