neděle 9. září 2018

krátký výlet na Bastei

V sobotu jsme se po delší době dostali trochu do přírody. Výlet to byl sice kratší a v části trasy to vypadalo jako na Václaváku, ale přesto to bylo fajn.

Nejdřív jsme se zastavili v Pirně pro nějaké drobnější nákupy a cestou zpátky jsme měli naplánováno nechat auto na jednom z parkovišt na kraji Saského Švýcarska a vydat se do jeho hlubin. 
Bohužel stejný nápad mělo asi tak milión dalších lidí, takže sehnat místo k zaparkování byl opravdu hodně velký oříšek. Jezdili jsme sem a tam, všude bylo plno parkujících i těch, co se teprve zaparkovat snaží.. no hrozný. Nakonec jsme měli štěstí, narazili jsme na auto, které zrovna z parkoviště odjíždělo, tak jsme se vmáčkli na jeho místo. 
Bylo to sice jiné parkoviště, než jsme původně plánovali, ale byli jsme rádi, že jsme rádi...

Prošli jsme po červené značce (teda v Německu je systém značení trochu jiný a jako obvykle v Saském Švýcarsku se v něm nedá vyznat) a došli až k jezeru Amselgrund. Tam začaly chodit docela davy, na jezeře se jezdí na lodičkách a další cesta byla trochu utrpení. Když jsme mezi skálama potkali fotící se svatebčany, neodolala jsem a vyfotila to... to se jen tak nevidí :-)





Mezi skálama byly opravdu davy, potom jsme se už přiblížili k parkoviště a hlavní atrakci- mostu Bastei.
Z první vyhlídky jsem vyfotila místní pěkné skály (ty vzadu se jmenují Husí skály)





Za parkovištěm už jsme dorazili ke skrumáži hotelů, stánků, restaurací a všech možných atrakcí. Bylo teda docela vtipné, že jsme postupovali dál a dál, došli jsme na pěknou vyhlídku na labský kaňon... 


Husí skály

dominantu tvoří Lilienstein, vpravo pevnost Konigstein
ovšem ten most, ten hlavní most, jsme prostě nemohli najít! Vrátili jsme se zpátky, pak šli zase tam.. a pak už jsme zoufale následovali nějaké další turisty, sešli trochu dolů a konečně (!) ten most teda našli.













Celých 76 metrů dlouhý most Basteibrücke překlenuje hlubokou propast Mardertelle (Kuní jáma) a spojuje Bastei se skalním hradem Neurathen. Byl vybudován v roce 1851 jako vůbec první stavba v Evropě určená speciálně pro účely turistiky. Původní název Bastei je připomínkou na obranný soubor strmých skal kolem skalního hradu Neurathen. Skály na Bastei vznikly díky vodní erozi během miliónů let a ční až ve 305 metrech nadmořské výšky.











Po turistické cestě jsme sešli do městečka Kurort Rathen. Jsou to malebné lázně rozdělené na dvě části (Horní a Dolní), které spojuje historický přívoz. Velké parkoviště je na druhé straně řeky, takže do centra se dostanou jen ti, co jsou tu ubytovaní delší dobu.











Z lázní jsme odbočili zase do skal a vrátili se k autu. U mostu byly teda neskutečné davy a na některých přístupových cestách taky. Když se člověk ale dostal trochu dál, bylo to už zase překvapivě v pohodě. 
Musela jsem konstatovat, že jsou to tu krásné končiny a určitě by stály za podrobnější prozkoumání (ale možná někdy navečer nebo aspoň ve všední den)
Bastei spadá pod obec Kurort Rathen, na pravém břehu Labe, jsou to příjemné lázně, původně ves rybářů a kameníků.

Více zde: https://www.region-ceskesvycarsko.cz/rozhledny-vyhlidky/bastei/
Bastei spadá pod obec Kurort Rathen, na pravém břehu Labe, jsou to příjemné lázně, původně ves rybářů a kameníků.

Více zde: https://www.region-ceskesvycarsko.cz/rozhledny-vyhlidky/baste

Žádné komentáře:

Okomentovat