neděle 28. února 2021

Jako u Marolda

Po zamračené sobotě se neděle docela pěkně vydařila, tak jsem se vydali na procházku. Naším cílem byl památník bitvy u Lipan, kde už jsme asi před dvěma lety byli.

Auto jsme nechali u prodejny potravin v obci Dobré Pole, prodejnu jsme i využili. Nutno tedy konstatovat, že odpoledne tam byl divný chlápek bez roušky, dvě děti bez roušky a prodavač bez roušky. No, tak jsme zase jednou byli za mimozemšťany, co se dá dělat..

Po silnici jsme se vydali na Vitice, hned za obcí se na nás doslova vrhlo stádo koz a ovcí, už tam bylo i dost malých jehňátek. Stádo je zjevně zvyklé na krmící lidi, tak se s nadšením a sborovým bečením a mečením rozběhlo i k nám. My jsme samozřejmě s sebou nic neměli, tak jsme je museli zklamat...



Podél cesty se začaly objevovat sněženky, vzadu směrem na Český Brod se objevily vysílače Liblice, které jsou s výškou 355 metrů nejvyššími stavbami v Česku.





Asi nejvíc nás na trase překvapil parádní kostel ve Viticích. Kostel sv. Šimona a Judy je jednou z nejcennějších gotických památek ve středních Čechách. Původně raně gotický kostel z počátku 13. století  je písemně doložený až k roku 1373, přestavěný byl kolem roku 1380 rodem pánů u Lipan. Ve druhé polovině 16. století sloužil kostel jako hrobka Smiřických. Po těžkém poškození v době třicetileté války byl kostel za vlády knížete Karla Eusebia z Lichtenštejna v 60. letech 17. století raně barokně opraven, přičemž byla v roce 1654 odstraněna klenba dvojlodí. 

Polodřevěná hranolová zvonice pochází pravděpodobně z 16. století.






Z Vitic jsme se vydali kousek po naučné stezce Lipanská mohyla, mohyla už se taky vzadu ukázala.




Pak už jsme došli k mohyle. Bylo to jediné místo na trase, kde bylo pár lidí, ale nebylo to tak strašné.

Bitva u Lipan byla vyústěním vnitřních sporů mezi umírněnými a radikálními kališníky. Udála se 30. května 1434, když vojáci utrakvisticko-katolické aliance v čele s Divišem Bořkem z Miletínka drtivě porazili polní vojska sirotčího a táborského svazu, tvořící páteř vojenských složek radikálního křídla husitského hnutí. V průběhu bojových operací zahynul i vůdce radikálů Prokop Holý, nejvlivnější husitský politik, na jehož vůli před rokem 1434 do značné míry závisel osud revolučních Čech.



Od mohyly se za normálních okolnosti otevírají výhledy na Bezděz, Ještěd, Ralsko. Dneska teda nic z toho...


Po červené značce jsme se pak vraceli přes vrch Hlaváčova Lhota a po silnici. Ještě jsem vyfotila první letošní kočičky.


Výlet to byl celkem krátký, ale počasí nakonec super. Asi jsme si ho užili i proto, že byl na dlouhou dobu poslední, kolem Říčan toho moc nového neobjevíme, ach jo.

Žádné komentáře:

Okomentovat