neděle 4. dubna 2021

Nejklasičtější klasika- Valečov-Drábské světničky

Na jaře se prostě tak nějak sluší udělat výlet do Českého ráje. Na Hruboskalsku a Valdštejně bude asi dost narváno, tak jsme zvolili jinou oblíbenou oblast.

Zaparkovali jsme pod Valečovem a vydali se po červné směr Píčův statek a Klamorna. Počasí přes všechny varování vyšlo perfektně a navíc (!) byla super viditelnost, tak pěkné a jasné výhledy už jsem dlouho neviděla.

Valečov jsme cestou tam podešli po neznačené cestě.


Pak už cesta pokračovala klasicky po červené, až jsme vyšlápli na Píčův statek,obvyklé to místo svačiny. Jeho historii už jsem tu popisovala mnohokrát. Dohledala jsem i nějaké historické fotografie.






Drábské světničky jsme tentorkát neplánovali, tak jsme se rozhodli vydat odbočkou na Klamornu, kterou většinou míjíme.

Nejstarší osídlení Klamorny spadá podle archeologických nálezů již do středního eneolitu, tzn. je asi pět tisíc let staré. Prostor Klamorny a sousedních Hradů byl pak s přestávkami osídlen až do 3. století př. n. l., kdy bylo osídlení násilně vyvráceno. V 9. století byly Hrady nově opevněny a vznikl tu i šíjový val. Od druhé poloviny 13. století byla Klamorna spolu s Drábskými světničkami, Starými Hrady a Hynštou součástí pevnostní soustavy na okrajích vrchu Mužský. Hrad zanikl, ale během husitských válek, kdy okolí ovládali hejtmané Bernart a Bartoš z Valečova, byl na krátkou dobu obnoven.

Ukazovaly se odtud krásné výhledy na Bezděz, vzadu Sedlo, vpravo vykukovalo Ralsko (na snímku už není).




Tady už je vidět i to Ralsko...


Cestou na Drábské světničky se ukazovaly další a další výhledy, vpravo postupně vylézaly i zasněžené Jizerky a pak i Krkonoše (tady ještě ne). 

Drábské světničky byly zavřené, možná proto, že ještě není sezóna, možná taky kvůli covidu. Ono je to asi lepší, lidi by tam lezli a shlukovali se...




Cestou na Krásnou vyhlídku se nakonec i ty Jizerky a Krkonoše ukázaly.




Na Krásné vyhlídce bylo otevřené okno, takže spousta lidí se spoustou občerstvení. My nic nepotřebovali, tak jsme pokračovali dál po silnici na Mužský. Je tu pomník obětem bitvy z roku 1866 a otevírá se odtud také jedinečný kruhový výhled.




Konaly se tu tisícové tábory lidu- 1868 tu byl první tábor, nepovolený, další, o rok později už povolený, na kterém řečnila řada významných osobností, třeba Karel Sabina.


Výhledy z Mužského na Krkonoše a Jizerky, pod tím Ralsko s Ještědem a ještě pod tím pohled směr Český Ráj, kde jsou poznat Trosky (vypadají zboku trochu divně :-)




Prošli jsme přes osadu Mužský a Bunclava až na Valečov, taky už tu byl mockrát.

Z hradu se dochovalo hradní jádro se zděným palácem, skalními komorami a chodbami. Natáčely se tu některé scény z pohádky Lotrando a Zubejda, kterou shodou okolností dávali akorát, když jsme se vrátili domů :-)





Výlet to byl nakonec super, tak snad se počasí i poměry zlepší a bude možné podnikat víc takových.

Žádné komentáře:

Okomentovat