neděle 2. ledna 2022

Novoroční Kokořínsko

Novoroční výlet měl být původně kratší, jenom taková procházka, protože jsme se samozřejmě na místo určení dostali až nějak dost po jedenácté hodině.
Nakonec se to tak úplně nepovedlo, různýma zacházkama jsme si trasu docela prodloužíli, takže jsme docházeli skoro za tmy...

Zaparkovali jsme na parkovišti pod Vrátenskou horou a vydali se k rozhledně. Tam bylo překvapivě otevřeno, takže jsme si od paní zakoupili lístky a vystoupali nahoru. Výhledy byly docela pěkné, i když sluníčko se tentokrát neukázalo.
Bezděz a vzadu Ralsko
Nosálov pod rozhlednou
vpravo Říp a pod ním kouř asi z elektrárny Mělník
zprava Kuželík, Drnclík a Uhelný vrch, někde tam vykukuje hrad Houska, ale není moc vidět
Kokořínsko, vlevo vzadu Sedlo
pohled směr Středohoří, vpravo Sedlo, uprostřed Milešovka a Kletečná

Cestou na Housku jsme míjeli rozcestí Na Fučíkovském.
O kus dál byl v lese pod vrcholem Kuželíku pěkně zrekonstruovaný křížek.
O kus dál už jsme minuli parkoviště a došli k hradu Houska. 
Původně gotický hrad založil Přemysl Otakar II. v 1. polovině 13. století. V roce 1590 byl přestavěn na renesanční zámek. V době třicetileté války byl hrad kontrolován Švédy, hrad potom ztratil svůj fortifikační systém.
Na hradě se také střídalo mnoho majitelů, po Berkovi z Dubé ho jako konfiskát po Bílé hoře získal Albrecht z Valdštějna, po jeho smrti tu žádný z majitelů nebydlel a hrad začal chátrat. V roce 1924 hrad koupil Josef Šimonek, senátor a prezident Škodových závodů. Od roku 1950 tu byl archiv Státní knihovny v Klementinu. Po restituci rodině Šimonků byl opraven a poprvé zpřístupněn veřejnosti.

Pod někdejší kočárovnou se nachází docela pěkný smírčí kříž, který sem byl přenesen ze zahrady rekreační chalupy v obci Tubož. Písemně je tento pískovcový kříž zmiňován poprvé v roce 1937 a jeho vztyčení prý má připomínat tragickou smrt neznámého pokrývače. Kdy, jak a proč zemřel se neví, zřejmě se jedná o kříž spíše novodobější. 
Od hradu jsme si zašli ještě na vyhlídku na Říp.
Z Housky jsme pokračovali do Konrádova okolo Českého kříže a Zkamenělého Zámku.

 

V Konrádově jsem jenom vyfotila kapličku se zvonicí a od silnice jsme pak vystoupali ke skalnímu reliéfu skautské lilie.

Od reliéfu už to byl jenom kousek na žlutou značku, po které jsme došli do krásné vesničky Olešno. Nachází se tu vesnická památková rezervace s roubenými objekty a zvonička s kapličkou.
Taky sem vede parádní dlážděná cesta.


Sestoupili jsme k restauraci v Ráji a po málo frekventované silničce došli přes Brusné  do Libovic a dál na parkoviště k autu. Měli jsme co dělat, abychom to stihli do tmy, ale podařilo se...

Žádné komentáře:

Okomentovat