neděle 2. ledna 2022

Silvestrovský Paví vrch

Silvestrovská procházka se nečekaně vydařila, takže z krátkého výletu na Paví vrch jsme nakonec obešli na smíchovském břehu mnohem víc.

Paví vrch je výraznou vyvýšeninou poblíž levého břehu údolí Vltavy a dominantním geomorfologickým prvkem Malvazinek. Je tvořen horninami ordovického stáří. Výchozy těchto hornin jsou vidět na západní straně svahu Pavího vrchu. Hlavně je tu ale parádní skoro kruhový výhled...



Cestou k Santošce jsme míjeli hodně poničenou Říhovu vilu, která byla postavena v letech 1929 až 1930 architektem Josefem Karlem Říhou ve funkcionalistickém slohu pro vlastní potřebu.





Dominantou oblasti je ale obrovská Krulišova vila. Vila je nazývána podle původního majitele, uhlobarona Kruliše. Při pražském povstání v květnu 1945 byla dlouho útočištěm jednotek SS, vzdaly se až 6. května. Od jejího znárodnění roku 1948 ji využívá ministerstvo vnitra. Za socialismu zde byla jedna z rušiček zahraničního rozhlasového vysílání.


výhled od vily na Vyšehrad

V ulici Na Václavce jsme si prohlédli vilu Václavka. Vila z roku 1905 postavená stavitelem Kordou ve stylu historismu. Z vily se stala věhlasná zahradní restaurace, jejímž majitelem byl smíchovský rodák pan Běloušek. Za první republiky zde byl dokonce zahradní taneční parket. Fasáda domu je bohatě zdobena sgrafitovou výzdobou s motivy z české historie.


Vedlejší secesní vila Helenka byla postavená stavitelem Kordou v roce 1903. Její bohatá secesní výzdoba je doplněna věží s vyřezávanými balkony, štuky a freskami. Zajímavá je velká malba anděla a sluneční hodiny v podobě slunce.



Protože bylo fakt krásné počasí, rozhodli jsme se procházku si prodloužit a kolem stadionu Nikolajka vylézt ještě k Mrázovce a Bertramce.


před vchodem na stadion nahoře u Mrázovky

Po neudržovaném chodníku jsme sešli k usedlosti Bertramka. Původní usedlost byla postavena na místě dřevěného viničního domku na konci 17. století. V roce 1743 ji získal František z Bertramu, který ji později nechal upravit po vzoru předměstských vil. Na konci 18. století byla na místě vinice vytvořena romantická zahrada.
Vila je známá tím, že zde v letech 1787-91 byl hostem rodiny operní pěvkyně Josefíny Duškové skladatel Wolfgang Amadeus Mozart.
Pamatuju si Bertramku jako celkem žijící usedlost, kde probíhal nějaký program, bylo tu muzeum a tak. Na Silvestra tu teda bylo zavřeno a úplně mrtvo.


Pod lanovkou hotelu Movenpick (nebo teď už se možná jmenuje jinak) jsme pak prošli kolem gymnázia Na Zatlance a budovami obchodních center až na Anděla.

Žádné komentáře:

Okomentovat