pondělí 14. listopadu 2022

okolo Harrachova a korálkárna v Poniklé

V nádherném slunečném víkendu jsme se shodou náhod ocitli v Harrachově. Byla to trochu výhra v loterii, protože datum se několikrát měnilo a zrovna tenhle víkend bylo na horách nádherně a dole v nížinách hnusně s mlhou... alespoň v sobotu to platilo na sto procent.

V sobotu ráno jsme se tedy vydali naučnou stezkou Anenským údolím ke skokanským můstkům a po nich jsme se jali stoupat na Čertovu horu.

Mumlava v Anenském údolí

v noci mrzlo (!)


Areál skokanských můstků byl na Čertově hoře vybudován v letech 1978 - 1983. Nachází se zde skokanský můstek s kritickým bodem 120 m (K120) a tzv. mamutí můstek s kritickým bodem 185 m (K185), který patří mezi 6 největších můstků na světě. V roce 2014 se na něm uskutečnilo Mistrovství světa v letech na lyžích. 

Skokanský areál je úzce spojen s Pavlem Plocem. Jeden z našich nejlepších skokanů v historii zde 18. února 1983 vytvořil světový rekord a také rekord mamutího můstku 181 m. O dva dny později obsadil druhé místo v závodech Mistrovství světa v letech na lyžích.

Při dalším povlovném stoupání po sjezdovce k vrcholu Čertovy hory se už ukazovaly krásné výhledy na Ještěd a Jizerské hory.

Na vrcholu Čertovy hory jsme se na chvíli přidali ke slunícím se lidem, v dálce se z mlhy vyloupl Bezděz a v popředí se ukázala rozhledna Štěpánka...


Odskočila jsem si ještě k dřevěné vyhlídce na Čertově hoře, výhled tu nebyl lepší, ale zato nechyběla cedule.


Po modré značce jsme pokračovali dál na Studenec s občerstvením, cestou jsme ještě odbočili k Janově skále pojmenované po hraběti Johannu von Harrachovi.

Ze Studenova jsme už jenom po žluté seběhli na Rýžoviště a dál pokračovali k Mumlavskému vodopádu.


Vrchem jsme se pak po Harrachově cestě vrátili kolem Normy úplně stejnou cestou jako vloni. Tenkrát bylo ale počasí úplně jiné- mrholilo, lezavo a strašná zima. 

Po pozdním obědě, kafi a tak jsme se pak večer vydali do nedaleké Poniklé. V rámci víkendu Křišťálového údolí jsme se přihlásili na exkurzi do výrobny perličkových ozdob. Řemeslo foukání skleněných perlí a výroby perličkových vánočních ozdob má v Poniklé tradici už od roku 1902. Pokračuje v ní rodinná firma Rautis, která se snaží zachovat staré technologie a udržet výrobu stále živou. V roce 2020 byl způsob, jakým se perličkové ozdoby vyrábějí, zapsán na seznam UNESCO.

Než jsme se v Poniklé vydali k muzeu, vyfotila jsem legrační sochu Jiřího Václava Tuláčka před kostelem. Socha znázorňuje místního hrdinu, který se živil zejména jako tkadlec, příležitostný umělec (řezbář) a rolník. Byl také výtečným hráčem na klarinet a zejména velmi bystrým pozorovatelem a glosátorem svého okolí. O všudypřítomném nadhledu a ryzosti jeho charakteru svědčí zejména jeho celoživotní zápisky, ve kterých vylíčil krásu i obtíže vesnického života, a do kterých vtělil svůj moudrý pohled na život. Proslavil se tím, že v roce 1866 se sám hodlal postavit postupujícímu pruskému vojsku, ve střelbě mu ale bylo zabráněno.

Romantická večerní prohlídka výrobny perliček při petrolejkách byla zajímavá a nakonec jsme si v krámku samozřejmě pěkně předvánočně nakoupili :-)









Žádné komentáře:

Okomentovat