pátek 7. dubna 2023

Řeč plakátu

Od té doby, co jsem přítel Národní galerie, jsem automaticky i přítelem veškerého umění a věnuji se mu mnohem víc než dřív :-)) (teda vliv má zřejmě i špatné počasí posledních týdnů, ale to nebudu hned zdůrazňovat).

Dnes jsme tedy navštívili nikoliv Národní galerii, ale Uměleckoprůmyslové muzeum s výstavou Řeč plakátu.

Výstava představuje výběr plakátů z unikátní, více než třicetitisícové sbírky Uměleckoprůmyslového musea v Praze, která patří mezi nejstarší a nejvýznamnější evropské sbírky plakátu. Je vystaveno 280 plakátů, které pak doplňuje dvacet dalších exponátů, především dobové umělecké časopisy a knihy. Ve třech tematických blocích Umění, Reklama, Ideologie nechybí díla světových tvůrců jako je Henri de Toulouse-Lautrec, Jules Chéret nebo Howard Chandler Christy i domácích výtvarníků, Vojtěcha Preissiga, Františka Zelenky či Viléma Rottera.













bio Avion bylo na Václavském náměstí, zřejmě tam, co je dnes Luxor


plakát zřejmě propagující jakousi show Buffalo Billa














tomu říkám nadčasový plakát


český agrárník a Žid utiskují slovenské rolníky



"my mladí chceme také bydlet"

Cestou z výstavy jsem ještě udělala pár fotek z krásného schodiště. 
Příkladem a inspirací pro založení muzea bylo mimo jiné založení obdobného ústavu – South Kensingtonského (nyní Victoria and Albert) muzea v Londýně, které od roku 1852 zpřístupnilo veřejnosti sbírky uměleckořemeslných a uměleckoprůmyslových výrobků. V letech 1897–1900 byla tedy postavena novorenesanční muzejní budova podle návrhu architekta Josefa Schulze na pozemku mezi starým židovským hřbitovem a Sanytrovou ulicí na okraji Josefova.



Žádné komentáře:

Okomentovat