neděle 2. dubna 2023

uličky Brandýsa

V proměnlivém sobotním počasí jsme se vypravili jenom na krátkou procházku Brandýsem. Dřív jsme znala jenom Starou Boleslav a z Brandýsa tak leda zámek. Proto mě překvapilo, jak je samotné město Brandýs pěkné a plné různých malebných zákoutí a zajímavých staveb.

Tentokrát jsme auto nechali na parkovišti poblíž Penny marketu a vydali se k nedalekému židovskému hřbitovu, který jsem minule vynechala. Jde o velmi cenný hřbitov s náhrobky renesančního a barokního typu a jednou tumbou založen roku 1568. Nejstarší dochovaný náhrobek je z roku 1572.

foceno přes zeď



Před hřbitovem stojí obřadní síň s vozovnou a hrobnickým domem.


Kousek dál jsme se stavili u klasicistní synagogy, která byla postavena v letech 1828-29 na místě původní synagogy ze 17. století. Do začátku II. světové války sloužila původnímu účelu, poté byl prostor využíván ke skladování léčiv. V současnosti prošel komplex rekonstrukcí a byla zde zřízena stálá expozice "Prameny judaismu" zaměřující se nejen na literární prameny judaismu ve středověku a raném novověku, ale také na dějiny místní židovské obce.



Dalším (už dobře známým) místem, kde jsme se zastavili, byla Brandýská katovna, která patří mezi jedno z mála zachovaných katovských obydlí. Byla postavena pravděpodobně v 16. století, nejpozději od 17. století sloužila jako obydlí zdejších katů. Ti ve městě vykonávali své řemeslo až do roku 1765, kdy Marie Terezie v rámci reorganizace hrdelních soudů odňala městu popravčí právo. Od té doby se katovna využívala již jen jako pohodnice, kde se odstraňovala uhynulá zvířata.


Kousek nad katovnou se nachází kostel sv. Vavřince. Kostel byl postaven jako románský, při gotické přestavbě ve 14 století byl vyzdoben freskami, které se částečně dochovaly dodnes. Za josefínských reforem byl zrušen, sloužil jako sýpka a později také jako provizorní tělocvična Sokola. O jeho zásadní opravu se zasloužila Okresní jednota muzejní ve 20. letech 20. stol. Ze schůdků z boku kostela je krásný výhled na celé město.


Kolem barokně přestavěného kostela Obrácení sv. Pavla se zvonicí z roku 1753 jsme se stočili zpátky k náměstí.



podběl

Mezi Masarykovým náměstím, zámkem a řekou je oblast plná romantických uliček a pěkných zákoutí, radost se procházet :-)




kostelík sv. Petra

V začínajícím dešti a v rychlosti jsme ještě prošli renesančním zámkem, kde se zrovna konala nějaká slavnost se stánkama...


Podzámecký mlýn a kamenný renesanční most

krytá chodba Rudolfinka, která sloužila Rudolfu II. jako průchod do zahrady

Po zastávce na kávu jsme se už přes Masarykovo náměstí jenom vrátili k autu.


radnice

freska  ze začátku 20. století znázorňující akt povýšení města císařem Rudolfem II.

Žádné komentáře:

Okomentovat