pátek 31. března 2023

Z turisty v Českém Ráji přítelem Národní galerie

Původní plán na tento víkend byla lehká turistika v Českém Ráji. Ale bohužel počasí turistice moc nepřeje. Když začalo být jisté, že pátek i sobota bude spíš vytrvale pršet, rozhodli jsme se pobyt posunout a najednou se objevila otázka, co tedy s volnými dny (navíc včetně pátku).

Po zralé úvaze jsme se tedy rozhodli stát se přáteli Národní galerie Praha, což nám umožňuje po celý rok libovolně navštěvovat veškeré její expozice. Dá se říct, že se to vyplatí už při třech návštěvách, takže není až tak co řešit. Na první návštěvu coby noví přátelé NG jsme se vydali do Veletržního paláce.

Hned v přízemí jsme si prohlédli něco z projektu Květinová unie, který vytvořilo devět umělců při příležitosti loňského předsednictví ČR. Umělci se snažili zdůraznit myšlenku evropanství za pomoci představy společenství květů vyrůstajících z jedné země.



Potom jsme shlédli výstavu Evy Koťátkové Moje tělo není ostrovVýstava má podobu obrovského těla, částečně rybího, částečně lidského. Každá část zprostředkovává nesčetné množství příběhů, jejichž podmanivá litanie se rozléhá celým výstavním prostorem. Díky své nevyzpytatelné, znepokojivé povaze a způsobu, jakým se odhaluje jako pohlcující krajina, je přístupná každému návštěvníkovi, který je ochoten naslouchat jejím mnoha příběhům. 

Tak jako bylo to docela zajímavé, ale dost zvláštní, možná když ty instalace rozhýbou performeři, bude to zajímavější, takhle mi to spíš připadalo hlavně o tom, co si do těch předmětů každý návštěvník vloží...









Po občerstvení v kavárně jsme si pak prohlédli stálou výstavu Architektura všemExpozice se zaměřuje na architekturu a životní styl mezi lety 1956⁠–⁠1989. Životní styl je fenoménem, ve kterém se protínají každodenní zkušenosti a prožitky s architekturou a designem jako tvůrčími disciplínami. 








Potom už jsme teda byli docela unavení. Ještě jsme nakoukli do expozice První republika, ale ta je fakt dost rozsáhlá a spíš jsme ji jen tak letmo proběhli. Rozhodně to bude chtít ještě jednou a pořádně :-)

Sbírková expozice 1918⁠–⁠1938: První republika vznikla ke 100. výročí vzniku Československé republiky a představuje bohatou výtvarnou tvorbu a umělecký provoz mladého státu v letech 1918⁠–⁠1938. Součástí expozice jsou vedle obrazů a plastik předních českých, slovenských, českoněmeckých a karpatoruských umělců (Václav Špála, Josef Čapek, Jindřich Štyrský, Toyen, August Brӧmse, Maxim Kopf, Wenzel Hablik ad.) také díla z proslulé francouzské sbírky (Paul Gauguin, Henri Rousseau, Pablo Picasso, Vincent van Gogh, ad.), kterou československý stát nakoupil krátce po svém založení ve 20. a 30. letech 20. století.














Ono se to tak nezdá, ale je to fakt náročné a rozhodně se nedá ani Veletržní palác stihnout smysluplným způsobem za jeden den... tak pokračování příště.

Žádné komentáře:

Okomentovat