sobota 25. března 2023

vycházka na Větruši

V sobotním proměnlivém počasí jsme se nakonec vydali na krátkou procházku z Hostovic na Větruši a do Ústí. Autobus nás vyvezl většinu kopce, takže za chvíli už jsme se mohli kochat prvními výhledy.

U křížku u fotbalového hřiště se ukázal kousek jezera Milada a taky déšť nad Krušnýma horama...


O kousek dál se jezero Milada ukázalo ještě líp. Nad Krušnýma horama pořád pršelo a samozřejmě se déšť začal posunovat směrem k nám.

Když jsme se přehoupli přes nejvyšší bod, ukázaly se výhledy zas na druhou stranu na Ústí.


Hned u zámečku Větruše jsem ještě odbočila k pomníku Karla Eichlera (1854-1909). Ten připomíná učitele a spoluzakladatele turistického spolku Gebirgsverein Aussig.

Potom už jsme seběhli k zámečku. Už od 19. století tu bylo oblíbené výletní místo s malým hostincem. Dnešní objekt s vyhlídkovou rozhlednou byl postaven v roce 1897 podle projektu architekta Alwina Köhlera a s podporou Ústeckého horského spolku. 

Po 2. světové válce byla Větruše využívána k různým účelům a po rozsáhlé rekonstrukci byl objekt znovu zpřístupněn v roce 2012. Dnes prostory využívá hotel a restaurace.

Zjistili jsme, že v sezóně tu zřejmě funguje i občerstvení, což je fajn. Teď tu ale bylo jenom pár lidí a prázdné lavice. Výhledy na město v pozadí s Bukovou horou byly ale fajn.


Původně jsme chtěli sejít do centra po staré cestě, ale když jsme zjistili, že lanovka za chvíli odjíždí, využili jsme ji a asi tak za pět minut byli dole v obchodním centru. No, za 40 korun teda nic moc :-)

pohled z lanovky přes špinavé sklo

Žádné komentáře:

Okomentovat