neděle 28. května 2023

Příhrazské skály

Tento víkend bylo téměř ideální počasí na výlet, tak jsme se v neděli vydali do Příhraz. 

Auto jsme nechali před restaurací Na krásné vyhlídce. Odpoledne tu byl o parkovací místa docela boj, ale my, co jsme vstávali v půl sedmé (ehm), jsme tu byli téměř první a mohli jsme si z míst vybírat...

odpoledne bylo plno

Z Krásné vyhlídky jsme se vydali po červené na Starou Hradu. Cestou se objevovaly první nesmělé výhledy hlavně na Ještěd, kousek dál i na Trosky a Vyskeř.

rybník Žabakor a Ještěd


vpravo je vidět Vyskeř a kousek vedle Trosky

Stará Hrada nebo taky Staré Hrady byl dřevěný hrad, který se na skalnatém ostrohu nacházel zřejmě ve 13. století. Zachovaly se z něj jen dva tesané příkopy, kterými prochází turistická stezka, několik dalších tesaných objektů a zanesená studna.



pohled na protější údolí, kterým jsme se pak vraceli

Vyskeř a vedle Trosky z divného úhlu

Ještěd

Ze Staré Hrady jsme už sestoupili do Příhraz, kde byl celkem klid, hospoda funguje a z jídel by se dalo vybrat. Akorát jsme tu byli tak v půl jedenácté, takže jsme si dali jen něco k pití a pokračovali zase nahoru na protější stranu údolí.


místní hotel je pořád opuštěný a víc a víc chátrá... škoda

Svačinu jsme si dali až nahoře poblíž vyhlídky U Věže...




O kus dál, nedaleko rozcestí Hrázka, se otevřely asi nejlepší výhledy shora na slavnou věž Kobyla. Oficiálně se nazývá Kobylí hlava a opravdu má podobu hlavy zvířete. Její vrcholová část byla dlouho pokládána na nezlezitelnou. První výlez se povedl až ve 30. letech německým lezcům. O lezení na tuhle věž (mimo jiné) pojednává film Tenkrát v ráji. Za mě se tenhle film ovšem celkově moc nepovedl...

Od Hrázky jsme se vraceli po modré značce, potom po neznačené cestě kolem ohrady s kravama (a býkama) a nakonec loukou bez cesty až na vrch Mužský. Na vrcholu stojí pomník obětem bitvy v roce 1866 a výhled je tu na všechny strany.


pohled směr Mnichovo Hradiště

Bezděz a Ralská pahorkatina

Ještěd

Vrchol nebyl vždycky jen turistickým a výhledovým cílem, dřív se tu konala řada táborů lidu.


Odpoledne se udělalo skoro vedro, z Mužského jsme pak už jenom sestoupili na silnici a po ní se vrátili k autu.

Žádné komentáře:

Okomentovat