pátek 10. července 2015

Kalvárie v Ružomberoku a Vlkolínec

Kousek od Ružomberoka, nebo vlastně ještě přímo v něm, je jediná kalvárie na Liptově, má 14 zastavení a je z roku 1858, zakončená kostelem z roku 1873. Kapličky jsou dost obyčejné a navíc mezi nima vede silnice. Ovšem jejich hlavní plus je opravdu krásné místo s parádníma výhledama na Ružomberok a okolní hory.





Z okraje Ružomberoka jsme se posunuli jenom malý kousek vedle a po nějaké době opět navštívli Vlkolínec- slovenskou památku Unesco. Nezapomenu, jak jsme s Hankou v roce 2002 objevili tuhle krásnou vesničku tak nějak "navzdory" místní propagaci, která si musela dát maximální práci na jejím utajení.. žádné značení, mizerná silnice, prostě totální inkognito. Mezitím jsem tu minimálně ještě jednou byla (to bylo skoro stejné jako v roce 2002) no a teď jsem byla zvědavá, jestli se něco změnilo :-)
Tak asi ano... nahoře je větší parkoviště, z dolního parkoviště se dá po pohodlné cestě dojít nahoru, ve vesnici přibyla hospoda, občerstvení, toalety... a taky dost aut chalupářů. Nějaký posun tu bude. Ale co se týče značení a dolní části cesty, měla jsem pocit silného déja´ vu :-)... značky sice existují, ale dost špatné a vlastně jenom když se jede od Banské Bystrice. Cesta dole ve vesnici Jazierce vypadá jako by ji turistům naschvál rozkopali a nechali tak. No, asi to tak není, ale je strašlivá a nevypadá to, že by to bylo způsobeno probíhajícíma opravama.
Ale nevadí, Vlkolínec je prostě pěkný. Představuje typické středověké sídlo s dřevěnou architekturou horských a podhorských oblastí, má nenarušenou zástavbu srubových domů, uprostřed které je zvonice z roku 1770, studna, kaplička Panny Marie z roku 1875 a škola. V karpatském regionu byl Vlkolínec vyhodnocen jako nejzachovalejší vesnice svého druhu, kterou navíc dotváří okolní krajina Velké Fatry.


















Žádné komentáře:

Okomentovat