středa 8. července 2015

Ružomberok

Vzhledem k tomu, že Ružomberok je nejbližší větší město a taky přirozené centrum téhle části Liptova, byli jsme se projít po městě už podruhé.
Centrum i nejbližší okolí působí celkem přívětivě, pěší zóny v nejrušnějších ulicích jsou skvělá věc (teda až na okamžik, kdy se Jess rozhodla vykonat velkou potřebu uprostřed té nejrušnější a okolo procházející paní nám za to nepřímo vyčinila... hm, tak takhle vycvičená ještě fakt není :-)

Původní název sídla německých osadníků byl Rosenberg, po vpádu husitských vojsk před pol. 15 století ustoupilo německé obyvatelstvo do pozadí a byl posílen slovanský charakter města.. takže zřejmě odtud už Ružomberok.
Město je rozdělené na dvě části- horní město s náměstím A. Hlinky, piaristickým klášterem, radnicí a kostely.

 Piaristický klášter

radnice a kostel sv. Ondřeje




a dolní město, kde je rušná pěší zóna, obchody, kulturní dům (budova vzadu- jak jinak než A. Hlinky, na dokončení stavby přispěl Hlinka celým svým majetkem), muzeum, galerie atd. Horní a dolní město spojuje celá řada romantických schodišť.



židovská synagoga z roku 1880



Jednoznačně nejvýznačnější osobností z historie města je místní rodák Andrej Hlinka. Nám sice připadá lehce kontroverzní, ale na Slovensku je brán jako jeden z nejvýznamějších politiků a národních buditelů. Hlinka založil Slovenskou ľudovou stranu a až do své smrti byl jejím předsedou. Strana požadovala autonomii Slovenska a bojovala proti vedoucímu postavení Čechů ve státě. V roce 1936 se ľuďáci otevřeně přihlásili k fašistickému hnutí a ačkoliv sám Hlinka zemřel v roce 1938, jeho následovníci stáli u rozbití Československa a vzniku Slovenského štátu.




Za kostelem a radnicí je umístěna socha A. Hlinky a ve svahu vedou do dolního města působivé Školské schody. Pod kostelem, v tělese schodů je umístěno Mauzoleum A. Hlinky, symbolické pietní místo. 
Je docela zajímavé, že Hlinkovo nabalzamované tělo v něm není a dodnes se vlastně neví, kde je. Před koncem 2. světové války bylo totiž z mauzolea vyzvednuto a ukryto na neznámém místě. V roce 2003 se do mauzolea vrátila původní Hlinkova rakev, ale kde se nachází tělo, je dodnes záhadou.
My jsme teda do mauzolea nešli.. kdyby tam bylo nabalzamované tělo, to by byla jiná, ale když tam vlastně nic není, hm :-)




Žádné komentáře:

Okomentovat