neděle 5. července 2015

cesta na Slovensko a výlet na Velkou Fatru

Cestou na letošní dovolenou na Slovensku jsme se stavili na přehradě Horní Bečva. Voda vypadala docela dobře, ale protože bylo relativně brzo ráno, teplota ještě nebyla taková, aby to člověka lákalo do vody. Kolem přehrady bylo spíš pár rybářů a až kolem 11 hodiny se začalo osazenstvo obměňovat. To už jsme ale museli sednout do auta a pokračovat dál.



Další naše zastávka byla už na Slovensku, a to kousek od Žiliny u hradu Budatín. Hrad je to parádní, i když docela zchátralý, ovšem park okolo něj je krásně upravený, plný mohutných stromů, ve stínu je tam možné si poležet na trávě a relaxovat.



Hrad byl založen na soutoku Váhu a Kysuce ve 13. století, majitel byl Matúč Čák Trenčianský. Po roce 1945 byl areál znároděný a v části sídlila armáda. Potomci posledního majitele- grófa Csákyho se zřekli restitučních nároků a ponechali hrad státu. Byla provedená rekonstrukce a hrad je (podle zdroje, ze kterého jsem čerpala) ve vynikajícím stavu. Tak nevím, část na první fotce určitě, vnitřní část na druhé fotce už moc ne a část na třetí fotce vůbec.. že by to už nebyla součást hradu?





Docela nás překvapilo, kolik se po parku pohybovalo svatebních párů. Kolem vždy pár fotografů a jeden pár chodil po parku a fotil se v rozličných pózách vlastně celou dobu, co jsme tam byli, a to bylo tak minimálně 1,5 hod. Dokonce některé fotografie se pořizovaly pomocí dronu (!).. inu zřejmě poslední móda a pokrok nezastavíš :-)



Po přestávce v Budatíně jsme se konečně přesunuli do cílového místa pro první týden dovolené, což je Liptovská Osada. Ve vesnici jsem zatím nic nefotila, ale je to minimálně velmi strategické místo- přímo v údolí, které vede z Ružomberka do Donoval, z jedné strany jsou Nízké Tatry a z druhé Velká Fatra.

Do Velké Fatry jsme se vydali na první tůru. Počasí bylo skvělé, teda možná až moc skvělé.. inu teplota asi tak 35 stupňů na to chození není až tak ideální. I když je pravda, že na hřebeni občas příjemně pofukovalo. Popojeli jsme do Liptovské Revůce a odtud vystoupali po žluté značce na salaš Chyžky. Dál už je to jen kousíček na hřeben s výhledy směrem Ostredok a na nedalekou Ploskou.


My jsme ale Ploskou obešli po vrstevnici a vydali se nejdřív k chatě Pod Borišovom. Cestou jsme potkali stádo ovcí, což v dobách mého dětství bylo naprosto běžně, ale poslední roky to naopak běžné nebylo vůbec. Místní tvrdili, že pást nahoře v horách se už nevyplatí a přestalo se to dělat. My teda měli štěstí a stádo ovcí s typicky cinkajícíma zvoncema a bečením jsme potkali právě na svahu Ploské. Bačové měli 3 psy, kterým se strašně líbila naše Jessina a taky se nás ptali, jestli u nás nemáme pěkná místa na výlety. Tak jsme jim řekli, že máme pěkná, ale jiná.... snad to nemysleli jakože si máme zůstat doma :-)








Potom jsme už došli k chatě pod Borišovom. Chudák černá Jess vedrem strádala tak, že si celá vlezla do korýtka u pramene a tvářila se, že už tam zůstane.




V chatě jsme si dali pivo a polévku a obdivovali pána, který nahoru vynáší proviant... vypadal svalnatě a drsně, to se ostatně dalo čekat. Prý nejhorší je nést sud piva...


Po občerstvení u chaty jsme se kousek vrátili a začali stoupat na vrchol Ploské (1532 m.n.m.), která z téhle strany přestala vypadat jako přívětivý travaný kulatý kopeček, ale výhružně se zvedla do nepříjemné výšky. Naštěstí to tak jenom vypadalo a i přes úmorné vedro nebyla cesta nahoru tak hrozná. 



Je ale pravda, že absence stínu nás odradila od dlouhého zdržování se a radši jsme začali hned sestupovat po žluté zase do sedla.

tady ještě výhled směrem Čierný kameň (v pozadí Nízké Tatry)



a směrem Ostredok a Križna


Odtud jsme se moc příjemnou cestou po loukách (a v závěru po ne už tak příjemné kamenité a klouzající strmé cestě) dostali zpátky k auto do Revúce.


Po příchodu na ubytování si pes lehl na dlaždičky v koupelně a odmítal je opustit minimálně 2 hodiny. Potom už to bylo trochu lepší, ale stejně to pro něj byl asi docela náročný den.. a pro nás ostatně taky, to vedro člověku prostě nepřidá. Asi si dáme zítra odpočinkový den a budeme doufat, že vedra trochu poleví...

2 komentáře:

  1. Zdravím na Slovensko na dovolenou? My pasivně nevstáváme od bazénu... H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, dovolená :-)
      tak zdravim k bazénu, ono to má taky svoje (my se byli včera koupat v Liptovské Maře)

      Vymazat