pondělí 29. června 2015

Chabařovice a jezero Milada

MInulou neděli jsme se vydali na krátkou a deštivou procházku po okolí Chabařovic. Pro mě trochu zastrčená obec má docela zajímavou historii; počátky stálého osídlení se datují do 11. století. Za nejstarší písemnou zmínku o osídlení místa je považován seznam farních kostelů pražské arcidiecéze z roku 1352.
Původní kostel Narození Panny Marie byl ze 14. století, ale po zničení požárem byl znovu vystavěn od základů v roce 1699

Vyfotili jsme si dům s dělovými koulemi; prý pocházejí z Napoleonských válek, konkrétně se v okolí odehrála bitva u Chlumce v roce 1813.





Po pěkné cyklostezce jsme lipovou alejí došli až k jezeru Milada. Vloni jsme se sem snažili proniknout v parném dni, abychom zjistili, že jezero je ještě pro veřejnost uzavřené a bude se otevírat s velkou slávou teprve příští rok. Opravdu letos koncem května jakási slavnost proběhla, tak jsme byli na ten zázrak zvědaví a zašli se konečně podívat :-)
Jezero Milada je rekultivační jezero vytvořené v těžební jámě hnědouhelného dolu Chabařovice. Má rozlohu 252,2 ha a průměrnou hloubku 15,5 m, hlavním zdrojem vody je zde Zalužanský potok.
Podle mapy území by se okolo jezera mělo nacházet spousta pláží a možností koupání, občerstvení a dokonce i kempování. Došli jsme sice k vodě jen z jedné strany a to ještě dost oklikou, žádného slušného přístupu do vody jsme si ale nevšimli, o pláži nemluvě.
Tak zřejmě se ještě s koupáním nepočítá nebo se to bude nějak postupně dobudovávat? 
Ani na stránkách jezera jsem se nic takového nedočetla, tak teda nevím...


Žádné komentáře:

Okomentovat