úterý 2. června 2015

Loket a Andělská hora

Po odpoledním odpočinku jsme se vydali ještě na prohlídku malebného Lokte. Jde o městečko v podhradí stejnojmenného hradu v ohybu řeky Ohře.

Loket často navštěvoval Goethe (je tu i jeho socha) a oslavil zde i své 74 narozeniny ve společnosti paní Levetzow a jejích dcer. Básník se zamiloval do mladičké Ulriky von Levetzow a prožil i milostné zklamání, když Ulrika odmítla jeho žádost o ruku. Pak už se Goethe do Lokte nikdy nevrátil.


Na náměstí se kromě radnice v raně barokním slohu nachází Sloup Nejsvětější Trojice.


Nejvýznačnější památka je tu samozřejmě hrad. Jeho založení se odhaduje do třetí čtvrtiny 12. století. V oblibě ho měli Lucemburkové, Eliška Přemyslovna zde několikrát pobývala se svými dětmi, v roce 1319 však došlo k poslední roztržce mezi ní a Janem Lucemburským, král Elišku zbavil vlivu na děti a odeslal ji do Mělníka. Děti zde pak byly dva měsíce "vězněny" a pozdější císař Karel IV. dokonce matku viděl naposledy. Přesto tu poté Karel IV i jeho syn Václav IV rádi pobývali.
Hrad dlouho drželi Šlikové, potom přešel do majetku města. V 19 století byl přestavěn na vězení, které sloužilo svému účelu až do roku 1948.


Hned za branou do hradu jsou shromážděné smírčí kříže- ten jednoramenný stával v Lokti nad Cínovým potokem. Byl tam postaven v roce 1639 na paměť zavražděného karlovarského starosty, v roce 1934 byl poničen vandaly a potom převezen na hrad.
Druhý, gotický kříž byl do roku 1926 vestavěn do opěrné zdi kostela sv. Jana, odkud byl vyjmut a rovněž převezen na hrad. Zřejmě souvisí s popravou Niklase von Perstein nařízenou hrabětem Hieronymem Schlickem po roce 1490.
Kolem křížů jsou uloženy koule do katapultu, zanechané zde švédskými vojáky po obléhání Lokte v období třicetileté války 1618- 1648.






Výhled na hrad ze šibeničního vrchu.


V neděli jsme navštívili další hrad v okolí Karlových Varů, kam jsem se už dlouho chystala- Andělská Hora je obec se starším gotickým hradem Engelsberg založeným pány z Rýzmburka v polovině 14. století. Po vypálení Švédy a dalším požáru r. 1718 zůstal zříceninou částečně udržovanou pro turistický ruch.


Z vyhlídkové plošiny jsou krásné výhledy na Krušné hory.




Od hradu přes hlavní ulici se nachází kostel Nejsvětější Trojice postavený na přelomu 17 a 18. století  podle návrhu G.B. Alliprandiho.


 Nedaleko od něj se nachází památný strom Alvínina lípa.


Žádné komentáře:

Okomentovat