pondělí 1. června 2015

Mostecká hnědouhelná pánev

V pátek jsme se vydali prozkoumávat Severočeský kraj směrem k Mostu a potom ještě dál k Varům. V okolí Mostu jsme se zastavili na několika místech s výhledem na pěknou industriální krajinu. Ono to má i něco do sebe, třeba tady je pěkný pohled na elektrárnu Počerady, která produkuje tady v hnědouhelné pánvi nejvíc elektřiny.



Cestou dál jsme se stavovali na místech, kde dřív prosperovala řada obcí, často i větších se zámkem, vždy s kostelem, náměstím atd. Stačí se podívat na stránky o zaniklých obcích, na okraji hnědouhelných lomů je jich spousta. Třeba tady to byly Bylany, narozdíl od ostatních podobných míst, tady je alespoň vidět zbytek zábradlí a mostek.


Kousek dál je obec Vysoké Březno, kde je pěkně zrekonstruovaná kaplička sv. Antonína Paduánského a také obrovský starý statek, poněkud méně zrekonstruovaný.


Když jsme popojeli kousek dál, dostali jsme se na vyhlídku na povrchový lom Vršany. Měli jsme štěstí a na vyhlídce se zrovna vystřídali s jakousi školní výpravou. Jejich paní průvodkyně ochotně  poskytla výklad i nám. Zřejmě byla zaměstnankyní lomu nebo těžařské společnosti, takže jsme se spoustu zajímavého dozvěděli. 
Ovšem zabrousit na otázky typu prolomení těžebních limitů, už zase až tak dobrý nápad nebyl. Nicméně, rypadlo pěkné, přepravní pásy dlouhé a takovéhle výhledy se jen tak nenajdou, takže fajn :-)

Vzadu ta skvrnka v kopci je zámek Jezeří, tam se chystáme někdy příště.


Žádné komentáře:

Okomentovat