pondělí 25. května 2015

Cesta z Ostrova přes kousek Německa na Děčínský Sněžník

V sobotu jsme se vydali na pěkný výlet na Děčínský Sněžník. Cestou do Ostrova, kde jsme nechávali auto, jsme se zastavili u krásného smírčího kříže u mezi Libouchcem s Tisou. Literatura (konkrétně kniha Kamenné kříže Čech a Moravy) o něm říká, že jde o pískovcový klínový kříž opatřený z obou stran letopočtem 1626. Připomínal prý místo a čas násilné smrti potulného mastičkáře, původně stával asi jinde, ale byl přesunut na periferii obce.


V Ostrově jsme zaparkovali na osvědčeném místě před hospodou a kempem Pod Císařem a vydali se na cestu.

Vystoupali jsme nad Ostrovské skály, abychom se mohli pokochat výhledem a potom vrchem po neznačených cestách i necestách pokračovali směr Německo.



Cestou k Soví bráně jsme potkali pěkný historický rozcestník z roku 1840.


Po německé straně jsme postupovali podél hranice k jezírku Fuchsteich. Bylo u něj příjemné posezení a jezero mělo takovou zvláštní zelenou barvu, jako kdyby byly v podloží vápence, což teda asi nejsou, tak nevím, čím to. Rozhodně tam bylo ale krásně klidno a uklizeno.. nojo, Německo :-)


Po neznačených cestách jsme od Fuchsteichu došli ke Kristinu hrádku. Býval to lovecký zámeček, dneska je to načančaný hotel, ve kterém se zrovna konala svatba.


Svatebčané se trousili ve slavnostním oděvu a na nás, co jsme vystoupili z lesa, divně koukali :-) Tak jsme přestali mlsně obhlížet posezení a vydali se na Děčínský Sněžník.


Výstup to byl krátký a za chvilku už jsme se mohli kochat výhledem. Tenhle je na německou stranu, kdyby byla fotka větší, jsou tam vidět všechny "steiny", ale takhle bohužel....


Pod rozhlednou funguje pořád stejný stánek s občerstvením


A výhled je odtud směrem na Bukovou horu, Klíč, Ještěd a spol. (ale viditelnost nebyla opět moc dobrá).


Poté, co jsme si užili výhledů, jsme sestoupili ze Sněžníku a kolem opravené Hřebenové boudy jsme se vrátili po červené značce do Ostrova, kde jsme si dali zaslouženou večeři s pivem Klášter.

Žádné komentáře:

Okomentovat