sobota 16. května 2015

Teplice

Teplice se za posledních pár let taky hodně změnily. Při sobotní procházce jsme si prohlédli taková ta notoricky známá místa;
Zamířili jsme směrem k zámku a Pravřídlu. Pravřídlo je nejsilnější a nejstarší teplický pramen, jehož hloubka je 51 m. Nad pramenem je nápis, že voda v Pravřídlu není pitná (to bylo vždycky? Já bych skoro řekla, že jsme ji právě ochutnávali, ale jistá si nejsem :-)



Prošli jsme se kousek zámeckou zahradou a na zámecké náměstí.



K lázním jsme to vzali okolo kašny náměstí Míru. Je to teda spíš fontána, která v roce 2002 nahradila meteorologický sloupek. Zajímavostí je, že až do roku 1946 tady stála čtvrť obytných domů, které tvořily centrum původního města.


Prošli jsme do "lázeňského centra", prohlédli si Kamenné lázně a vyfotili si zajímavou sochu koně v lázeňském parku.


Jak jsem se dočetla, socha vyjadřuje radost a uvolněnost a je z roku 1994 od sochaře Stanislava Hanzíka.


Zpátky k autu do centra jsme se vraceli kolem kostela Sv. Alžběty, novogotické stavby z roku 1877 od předního vídeňského architekta Heinricha von Ferstela.


Co na mě z Teplic ale udělalo asi největší dojem bylo vlastně prázdné místo. Z dávných dob si pamatuju, že v lázeňském centru byla krásná stará budova, která byla totálně zdevastovaná a člověku připomínala zašlou slávu krásných lázní. Byla to budova Městských lázní- plným jménem Jubilejní lázně císaře Františka Josefa z roku 1908. I přes velké investice se bohužel takhle krásná budova stala obětí různých čachrů z 90. let, v jejichž důsledku leta chátrala, až byla zdemolována. Tady je o tom článek.

http://teplicky.denik.cz/zpravy_region/mestske-lazne-padaji-k-zemi20080911.html

takhle vypadala budova v posledních letech existence (fotky jsou vypůjčené z netu)



a takhle vypadá místo, kde budova stála, dneska... škoda




Žádné komentáře:

Okomentovat