sobota 16. května 2015

Zahrádky, Holany a Valdštejnská alej

Na dnešní výlet jsme se vydali do Zahrádek, Holan a okolí.

Ze Zahrádek jsme vyrazili směrem k Valdštejnské aleji, ale nejdřív jsme zašli k zámku- zdálky vypadá relativně dobře, ale když se člověk podívá pořádně, zjistí, že střecha chybí. Pořád žiju v tom, že požár, který zámek poničil, byl relativně nedávno, ale ono to bylo už v roce 2003 (!). nojo, nějak to letí. 
Zámek přesto vypadá, že částečně funguje, v době našeho odjezdu všude parkovalo hodně aut a do zámku proudily davy lidí. Zámecký park je volně přístupný a na obnovu zámku je vypsaná sbírka.




Valdštejnská lipová alej je asi 300 let stará a vede ze Zahrádek do jedné z nejstarších bažantnic v Čechách. Ta sousedí s oborou, kde na pískovcové skále stojí hrad Vřísek. Ten bych hodně ráda někdy viděla, ale bohužel se k němu nedá dostat, je v soukromém vlastnictví.
Valdštejnská alej je považována za jedno z nejkrásnějších stromořadí u nás, končí kamenným mostkem přes Bobří potok.



Pohled od aleje směrem k Vlhošti a Ronovu.



Dorazili jsme do Holan- myslela jsem, že Holany jsou vesnice, ale dle jejich stránek jde o městys, který byl v době Karla IV. dokonce povýšen na město.
Okolní rybníky jsou nádherné, ale nechali jsme si je na příští výlet a vypravili se zpátky k Valdštejnské aleji a dál až ke kostelu sv. Barbory.




Kostel svaté Barbory byl původně renesanční (vznik kolem roku 1550), později zbarokizován. U schodiště k hřbitovu stojí barokní sochy sv. Prokopa a sv. Václava z 18. století. Kostel je jediným pozůstatkem vsi Mnichova, která zanikla ve třicetileté válce.



Žádné komentáře:

Okomentovat