neděle 3. května 2015

Šumava- Javorník, výlet na Antýgl

Po dlouhé době jsem se zase vydala na Šumavu. V plánu bylo dojít k jezeru Laka, ale nakonec to bylo úplně jinak.
Cestou jsme se stavili na vrchu Javorník, kam jsem se vždycky chtěla podívat. Je to moc pěkné místo trochu v podhůří, ale výhled nádherný a na večerní procházku je to tu jako dělané.



Druhý den ráno vypadalo počasí hodně špatně- zima a déšť. Přesto jsme vyrazili, akorát ne k jezeru Laka, ale na Antýgl, abychom byli víc v civilizaci a mohli se v případě potřeby vrátit. Nakonec to ale nebylo třeba, sluníčko zase vylezlo, všude jsme to měli skoro pro sebe, takže ideální podmínky.
První zastávka byla u Hauswaldské kaple. Nepamatuju si, že bych tu kdy byla, ačkoliv je to poměrně známé místo nedaleko Vchynicko-tetovského kanálu.
Už roku 1820 tu město Srní vystavělo kapličku a protože proud poutníků sílil, postavila se roku 1860 další, větší. Každoroční pouť se slavila o svátku Nanebevzetí panny Marie okolo 15. srpna. V 50 letech byla kaple srovnána se zemí. Dneska jsou zbytky kaple i pramen krásně upravené.




A takhle to tam vypadalo původně


Tady je fotka jednoho z mostků na Vchynicko- tetovském kanálu. 



a tohle je už fotka z Rokyty, kde je informační středisko a venkovní geologická expozice

 

Kousek dál je dvorec Antýgl, jedno z nejznámějších míst Šumavy, kde je v součanosti kemp. Dvorec Antýgl byl poprvé připomínán už roku 1500. Do roku 1818 tady fungovala sklárna, kde se vyrábělo duté sklo a páteříky (skleněné kuličky pro růžence). Název Antýgl vznikl z toho, že sklárna měla jen jednu pec- ein Tigel. Po uzavření hutě byl objekt upraven na zájezdní hostinec.




Bohužel občerstvení na Antýglu i v Turnerově chatě funguje až od 1.5., takže jsme měli smůlu.

V cestě jsme pokračovali podél Vydry až ke Klostermannově mostu. Původně tu stávala lávka u bývalé Hálkovy chaty. V roce 2012 o stovek metrů výš vyrostl nový most, který stojí na místě lávky, po které chodil Klostermann a také hrdinové jeho příběhů.
http://www.npsumava.cz/cz/1444/9063/clanek/klostermannuv-most-spojil-cesty-podhamerskeho-sedlaka-i-theresie-schullhauserove/





Žádné komentáře:

Okomentovat