neděle 30. srpna 2015

hrad Helfenburk u Úštěka a Kostelíčky (kalvárie Ostré)

Hrad Helfenburk poblíž Úštěka znám poměrně dobře, akorát se pokaždé, když vyslovuju jeho jméno, musím zamyslet a odlišit ho od moravského Helfštýna :-)

Hrad vystavěli Ronovci v 1. polovině 14 století, v roce 1375 hrad koupil a začal přestavovat pražský arcibiskup Jan Očko z Vlašimi. Jeho synovec Jan z Jenštejna dal vybudovat nové opevnění a hlavní věž. Hrad často střídal majitele a od začátku třicetileté války byl úplně opuštěn a v průběhu války byl zpustošen.
V 19. století koupil celé liběšické panství Ferdinand Lobkovic a po něm patřilo textilnímu průmyslníkovi Josefu Schrollovi. Ten dal postavi na hrádku hájenku, která sloužila pro občerstvení turistů.
Od 60. let minulého století se o hrad stará skupina dobrovolníků, v současné době je ve vlastnictví města Úštěk.

Kdysi jsem četla pověst, podle které se hradu zmocnily opice a podnikaly odtud loupeživé výpravy do okolí. Nakonec proti nim museli vytáhnout místní obyvatelé a opice pobít. Proto se také Helfenburku někdy říká opičí hrad ... ovšem možná jde jenom o zkomoleninu  Helfenburk- Affenburk (opičí hrad).

/tohle je pohled do krajiny od křížku u Rašovic/






Nedaleko se nachází krásné místo- kalvárie Ostré neboli Kostelíčky. 
Poutní místo nechali postavit Jezuité v letech 1703-7, jde o skupinu tří kaplí s Božím hrobem, patrně od Octavia Broggia, a křížovou cestu. Krásné je hlavně mohutné schodiště se zbytky barokních soch.
Místo bývalo velmi zanedbané a vypadalo na spadnutí, při poslední návštěvě jsme ale byli mile překvapeni- všechno vykazovalo známky oprav, kaple obílené, schody spravené a dokonce uvnitř výstava o zmizelých kostelech v severních Čechách.





A výhled odtud stojí za to (vzadu Úštěk s rybníkem Chmelař a za ním Sedlo)





Žádné komentáře:

Okomentovat