neděle 2. srpna 2015

výlet po okolí Prysku

Tak zase jednou nastalo pěkné počasí na výlet- ani zima ani vedro a navíc krásná viditelnost. Spolu s Jess jsme se vydali vlakem do Horní Kamenice a odtud po kopcích po okolí Prysku.

Z Horní Kamenice jsme prošli kolem skály Hrnčíř (prý je opředená řadou pověstí)





a pokračovali okolo Břidličného vrchu s pěknou vyhlídkou na vrch se zříceninou Pustý zámek. Původně tvořily oba vrchy jedno znělcové těleso, ale oddělila je říčka Kamenice (chtěly jsme tam na zpáteční cestě vylézt, ale nanašly jsme přístupovou cestu a už se nám taky moc nechtělo)




okolo Riedlovy jeskyně (uměle vytvořená podzemní prostora, kterou na svém pozemku v roce 1928 vyhloubil Ernst Riedel jako podzemní lom na písek. Jde o 50 m dlouhý a 33 m šíroký prostor, který je uzavřen, protože tam zimují netopýři) jsme se vyšplhali na Strážný vrch. 


Jde o čedičový vrch o výšce 451 m.n.m., jižní strana jeho vrcholové partie je tvořena bočními čedičovými sopouchy se sloupcovitou odlučností.


Jeho spodní partie tvoří pískovcové skály, ve kterých je obnovená skalní kaple, vyhlídka a Boží hrob s křížovou cestou.



Svačinu jsme si dali na vrchu Lipka, kde byly příjemné rozhledy (a naštěstí žádný dobytek, i když všude bylo oplocení). Nedaleko vedla dřív železniční trať, dneska už je zrušená, zbyl jenom násep bez kolejí.




Po sestupu do Prysku jsme si trochu zašly k místní požární nádrži sloužící ke koupání (téměř vypuštěná, ale zase skoro žádný lidi). Dá se tam vyjít na pěknou vyhlídku na celou obec, ale hlavně (!) je tam sympatická hospůdka, kde je možné se občerstvit, což bylo přesně to, co jsme potřebovaly :-)



Kostel sv. Petra a Pavla v Prysku je barokní a vznikl na místě staršího kostelíka v první pol. 18. století.





Dál naše cesta vedle kolem Ovčáckého vrchu, kde začaly být pěkné vyhlídky do kraje a na Tetřeví vrch.






Asi největší překvapení a parádní kruhová vyhlídka nás čekala na Středním vrchu, lidově Hranáči. Jde o čedičový kopec s výrazným čedičovým sukem s řadou pěkných odkrytých čedičových sloupů.




 /vzadu Jedlová a Luž/

 /Růžák a za ním Lilienstein/




Z Hranáče jsme sešli přes Herdstein zase dolů pod Břidličný vrch a zpátky do Horní Kamenice. 

Výlet to byl nakonec docela náročný, ale pěkný a Jess bude aspoň zbytek víkendu hodný (=spící) pes :-)















Žádné komentáře:

Okomentovat