pondělí 24. srpna 2015

Pula

Pula (Pola) je největším městem Istrijského poloostrova. Prvními známými obyvateli byli Ilyrové, rozkvětu dosáhla za vlády římského císaře Augusta (30 p.n.l.- 14 p.n.l.)- to zde byl vybudován přístav, amfiteátr, divadlo, řada paláců a chrámů. Po pádu Říše římské se panovníci střídali, ve 14 století se  město dostalo pod nadvládu Benátčanů. Mírem v Campo Formio 1797 města připadlo Rakousku, po 1. sv. válce město připadlo Itálii a po 2. světové Jugoslávii... inu, měli to tu pestré..



Jednoznačně nejvýznamější stavbou je místní amfiteátr. Stavbu zahájil císař Augustus a dokončil ho císař Vespasianus už za našeho letopočtu (69-79). V aréně se odehrávaly zápasy se šelmami a utkání gladiátorů. V římských dobách stál amfiteátr ještě na břehu moře, takže mrtvoly lidí i zvířat byly vhozeny do propadliště, vlny je odnesly do moře a tehdy (!) byl záliv ještě plný žraloků...  praktické :-)










Městská brána Gemina pochází z 2. století n.l. Za branou se nachází budova archelogického muzea a ruiny římského divadla.



Nedaleko je druhá, Herkulova brána z poloviny 1. století. Na jejím vrcholu je sotva znatelná Herkulova hlava s plnovousem.



Hned vedle je Sergiův vítězný oblouk, který nechal roku 29 př. n. l. postavit Lucius Sergius Lepidus (a taky neuvěřitelné davy lidí)




Na nejvyšším místě města kdysi stávala římská pevnost, odkud byly střeženy ostrovy, moře a pobřeží v blízkosti Puly. V 17. století tady Benátčani postavili Citadelu (současná podoba je ale po výrazné přestavbě)




Docela stranou, zezadu v bloku obytných domů, kam se musí z hlavní ulice důmyslně kličkovat, se nachází opravdový skvost- Římská mozaika z 2. století, která kdysi zdobila podlahu vily. Hlavním tématem je výjev z řecké mytologie- potrestání Dirké (tato thébská královna byla za svou krutost přivázána za vlasy k rohům divokého býka a usmýkána)





Hned u hlavní ulice stojí vedle prázdného prostranství kaple Marie Formozy. V 6. století tady nechal exarcha Maximilianus postavit baziliku v byzantském stylu. Ta byla několikrát vyplněna a v roce 1549 si Benátčané odvezli většinu jejích stavebních prvků včetně mramorových sloupů. Zachovala se pouze tato pohřební kaple.




Na někdejším Fóru stojí radnice, která byla vestavěna roku 1296 do antického chrámu bohyně Diany, z kterého se zachovala pouze zadní stěna. Vedle radnice je Augustův chrám s korintskými sloupy, který nechal opět postavit císař Augustus.




Kousek dál je bazilika Nanebevzetí Panny Marie. Původní chrám je z 4.-5. století, ale mezi 15 a 18. stoletím byl různě přestavován a nastavován.



Ve městě je určitě ještě spousta zajímavostí k vidění- uličky, paláce v benátském stylu... ale prostě už pršelo trošku moc..




Žádné komentáře:

Okomentovat