neděle 4. září 2016

Schrammsteiny

Cílem sobotního výletu byla tentokrát skalní skupina Schrammsteine kousek za hranicí v Německu.
Zdvihá se nad pravým břehem řeky Labe mezi Schmilkou a Bad Schandau, je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších turistických cílů v oblasti zadní části národního parku Saské Švýcarsko vyhlášeného r. 1990 na ploše 93 km2.
Silně zvětralý a členitý masiv dal skalám jméno (schrammen – česky roztrhnout, rozčlenit). 

Od parkoviště jsme se vydali údolím Lattengrund k rozcestí Schrammtor. Tam jsme se teda poprvé trochu zasekli, protože ostatní turisté (respektive jedna hodná paní) nám řekli, že pokračování po červené asi nebude možné se psem. Podle našich informací by to jít mělo, ale problém ve zdejších skalních městech se pořád opakuje- i když má člověk českou mapu, stáhne si tu nejaktuálnější z netu... stejně mu nesedí a ve změti místních cest se totálně zamotá. Kromě barevně značených cest (ale jinak než máme my v mapě) je tu strašná spousta neznačených, různé zkratky a odbočky.. Naprosto pokaždé, když jsem tu byla, nám v cestách vznikl zmatek.



Nakonec jsme teda šli kus po "spodní" cestě pod skalama, na české mapě je značená zeleně, v Německu už ani nevím.. Najednou se z téhle velké cesty větvily dvě další, které zjevně stoupaly nahoru na skály. Na tu jednu se zrovna chystala obrovská skupina křičících důchodců a o kousek dál začínaly žebříky. Zvolili jsme tedy tu druhou a s menšími obtížemi (jedny krátké žebříky, které Jess mohla obejít) vyšlapali po schodech nahoru na skály. Museli jsme se obejít bez vyhlídky Schrammsteinaussicht, tam se to žebříkama jen hemžilo... ale tak nevadí, necháme si ji na příště.



kromě výhledů na skály se v pozadí objevila pevnost Konigstein


Schrammsteinaussicht a Falkenstein vzadu


kaňon Labe



cestou vrchem jsme přicházeli na spoustu vyhlídek



Na křižovatce modré a zelené značky, kde jsme měli odbočit na Kleiner Winterberg (a samozřejmě to přešli) stojí pěkný historický rozcestník



cestou po zelené na Kleiner Winterberg a Frienstein se ukazovaly pěkné výhledy zas na druhou stranu (vlastně směrem do ČR,  i když nic z Čech se mi teda identifikovat nepodařilo)



Došli jsme až ke skalní skupině Frienstein, vzadu se nachází jeskyně Idagrotte, tam jsme ale tentokrát nešli


Vrátili jsme se zase na modrou značku po "horní" cestě a pak odbočili po žluté směrem na Kleiner Dom a sestoupili zase pod skály. Byl tam jenom jeden kratší žebřík a jinak samé schody, takže to jsme taky v pohodě sešli i se psem.




spodem už jsme pak v pořádku po žluté obešli skály se Schrammsteineaussicht a Hoher Torstein a vrátili se na parkoviště k autu. Trasa teda nakonec byla o dost delší, než jsme předpokládali, tak jsme ke konci už ke skalám a různým zajímavostem moc nezacházeli. Chce to tu asi víc prozkoumat, aby člověk věděl kudy kam a počítat s tím, že odhad délky trasy v mapě klame, protože cesta se různě klikatí, stoupá a klesá...

Žádné komentáře:

Okomentovat