neděle 16. října 2016

Památník největší tramvajové nehody

Minulý týden jsem úplnou náhodou při procházce Ústím narazila na Bukově nedaleko rondelu na památník, o kterém jsem neměla ani ponětí.
Týká se tramvajové nehody, která se tu stala v roce 1947. Je označována za úplně nejhorší tramvajovou nehodu v české historii.




13. červenec 1947 zřejmě kvůli přetížení vykolejila tramvajová linka číslo 1 a v troskách vozu na místě zemřelo 19 lidí, dalších 11 podlehlo zraněním v nemocnici.
Osudná linka číslo 1 měla oficiální kapacitu 88 lidí. Do dvou vagónů se ale vtěstnalo 140 cestujících. Většinou šlo o výletníky, kteří se po krásném dni vraceli z Krušných hor domů. Tramvaj odjížděla z Telnice směrem k centru Ústí nad Labem. Trať celou dobu klesala, a souprava tak nabrala až 70km rychlost. Po posledním prudkém klesání zvaném Walerův kopeček vjela do rozjezdové výhybky konečné Bukov. Vůz se naklonil a zachytil o sloup trolejového vedení, který jej rozpáral.
Celková bilance - 30 mrtvých a skoro stovka zraněných. 

Hned po nehodě se objevila řada spekulací o příčině. Odborníci se přiklánějí právě k selhání brzd. Objevila se i teorie o sabotáži sudetských Němců, nebo sebevraždě řidiče. To se ale neprokázalo. Tehdejší vyšetřování svalilo veškerou vinu na řidiče tramvaje, který při tragédii také zahynul. 
Od začátku 70. let minulého století už v Ústí nad Labem tramvaje nejezdí, nahradily je autobusy a trolejbusy.





2 komentáře:

  1. tak to jsme dvě :-)
    co všechno člověk nenajde když je hnusně a potuluje se po okolí...

    OdpovědětVymazat