čtvrtek 25. července 2019

Letošní cesta na Slovensko a různé procházky

Letos jsme většinu dovolenkového času strávili ve Vsetíně a okolí, potom jsme se rozhodli popojet kousek na Slovensko a pobýt pár dnů ještě tam. Cestou jsme se stavili ve Valašských Kloboukách a prošli se po místním Ekoparku Trhovisko s pěknými plastikami zvířat.




Zastavili jsme se v Liptovském Hrádku, kde jsme vždycky spali v kempu Borová Sihoť. Tentokrát jsme ale zajeli o kus dál do Vavrišova. Místní kemp byl uplně super, snad každý z těch několika dočasných obyvatel měl psa, takže Jess tu měla spoustu kamarádů. My nakonec bydleli v pokojíku, což jsme teda ocenili hlavně za skoro každodenních odpoledních dešťů...

Jeden den jsme se s Jess prošli po Lipt. Hrádku podél řeky Váh až do Dovalova. V Hviezdoslavově ulici v Liptovském hrádku stojí zdejší nejstarší budovy. Všechno v Hrádku má něco společného s těžbou dřeva, bývala tu železnice, která vznikla pro svážení dřeva, kasíno, úřední budovy související s těžbou a taky od r. 1796 první lesnická škola v Uhersku a jedna z prvních v Evropě.

původní budova školy
Podél řeky Váh jsme pokračovali až k silnici za Liptovskou Mašou a potom jsme přes kopec sešli do Dovalova. Nad obcí je pěkná kaplička s výhledem na hory.



Původně jsme chtěli ještě překonat řeku a prohlédnout si Liptovskou Mašu, ve které je muzeum hutnictví. Od roku 1771 tady fungovala 6,5 metru vysoká tavicí pec na železnou a později i na měděnou rudu. Tato pec neboli „maša“ pracovala do roku 1873, potom byla pro nerentabilnost zrušena. Pec sice již neexistuje, zbyl po ní však název přilehlé osady.
Řeka je v těch místech ale docela prudká a most nikde, tak jsme se u Maši museli stavit až další den cestou na Čertovicu.



Po náročném výstupu na Bystrou jsme si dali odpočinkový výlet, spíš takovou procházku ze sedla Čertovica do Vyšné a Nižné Boca.
Vyšná Boca bývala hornickou obcí, ve které se dolovalo zlato, železo a antimon. V centru obce se dochovala řada hornických domků s pavlačemi a klasicistní kostel z roku 1785.



V Hornickém domě je dneska muzeum, ve kterém je možné vidět tradiční prostředí, ve kterém žila hornická rodina.


medvěd v životní velikosti v jedné ze zahrad

rybář na mostku


kostel v Nižné Boce

Žádné komentáře:

Okomentovat