úterý 2. července 2019

Mšeno, Debř

V sobotu jsme se vydali na výlet do okolí města Mšena. Hlavní cíl bylo údolí Debř hned u Mšena. Sice jsme tu už byli několikrát, ale většinou jsem toho moc nenafotila, tak tentokrát jsme si místní atrakce konečně prohlídli pořádně.

Lesopark Debř byl založen roku 1915. Rozlehlá lesní oblast prochází údolím, kterým vede hlavní turistická trasa do Chráněné krajinné oblasti Kokořín.


Už od dob první republiky se tu o ptáky místní lidé starají s velkou láskou. Pro ptáky tu bylo od počátku lesoparku vždy připraveno několik krmítek. Ta původní se bohužel nedochovala, což je škoda, protože byla skutečně originální. Místní řezbáři krmítka vyřezávali do tvaru miniaturních roubených chalup. Byly různě veliké i v různém řezbářském stylu. Původní krmítka už v lesoparku sice nejsou, ale na tuto tradici navázali členové Okrašlovacího spolku pro Mšeno a okolí. Na místě jednoho původního vyřezávaného krmítka nechali vyrobit nové ve tvaru dřevěné roubenky. Jde přitom o dřevěnou chalupu ve stylu roubenek typických pro Kokořínsko.



Další atrakcí je miniatura hradu Kokořín. Dřív asi bývala pěknější, ale dneska je tu jenom jedna zřetelná věž, moc jako Kokořín to nevypadá...


O kousek dál je přírodní kamenné divadlo, tedy spíš jeho zbytky. Divadlo bylo postaveno na sklonku padesátých let dvacátého století z iniciativy mšenského okrašlovacího spolku a divadelního souboru Mácha, sestávalo z jeviště, orchestřiště, amfiteátru, šaten, převlékáren, WC a dalšího příslušenství.

Poprvé ochotníci stanuli na zdejších prknech, která znamenají svět, dne 12. září 1959 ve Vrchlického hře Noc na Karlštejně. Postupně byl ale kulturní stánek méně a méně využíván a nakonec z něj zůstaly jenom základy.




Husův pomníček tu byl postaven v roce 1915 při příležitosti 500 let od mistrova upálení členy Okrašlovacího spolku pro Mšeno.



Od třicátých let tu stojí ještě pět metrů vysoký altánek ve tvaru muchomůrky. V roce 2010 musel altán podstoupit rekonstrukci.


Po zelené značce jsme prošli Brusenskou cestou do osady Brusné a na rozcestí Pod Drnclíkem. Odtud už je jen kousek ke Zkamenělému zámku. Podle některých zdrojů, které ale nejsou ověřené, se jedná o zbytky hradu.



výhled směrem ke Mšenu
Prošli jsme přes Konrádov, po neznačených cestách na modrou značku a po ní k rybníku Stříbrník. Udělalo se neskutečné vedro, takže zpátky k autu už jsme se skoro těšili.

v Boudecké rokli je pěkná skalní kaplička
U rozcestí, kde jsme se vrátili k horní části údolí Debř je tzv. Švédský val. Jsou tu terénní zbytky opevnění z třicetileté války. Opevnění je spojováno se švédskými vojsky generála Tortensona, která krajem táhla v roce 1643.

tohle je teda spíš atrakce pro turisty, valy jsou o kousek vedle
Údolím Debř jsme se pak už vrátili k autu a rychle zamířili do Mšena obstarat si něco studeného k pití. Výlet pěkný, ale to vedro, to se nedalo...

Žádné komentáře:

Okomentovat