pondělí 16. října 2023

Schwarzenberský palác a Staří mistři

Dnešní den vypadal ráno z okna docela lákavě, sluníčko krásně svítilo, takže dopoledne a kolem poledne se dalo celkem příjemně procházet. Pak se ale zatáhlo, začalo i trochu pršet a najednou byla lezavá zima. Výhodou je, že to je ideální počasí na návštěvu galerie :-)

Volba tentokrát padla na Schwarzenberský palác na Hradčanech, kde jsem byla kdysi pradávno a opravdu jen na skok. Kromě řady slavných obrazů (i když barokní umění mě zas až tak nebere) je zajímavý i samotný palác, takže jsem dost pozornosti věnovala stavbě jako takové.


Řadu domů na Hradčanech zničil požár v roce 1541. Na místě dnešního paláce stály 4 středověké domy (v jednom z nich měl ve 14. století dílnu Mistr Theodorik). Uvolněné pozemky koupil Jan IV. Popel z Lobkowicz a vybudoval na nich renesanční rezidenci v severoitalském stylu, která byla dokončena v roce 1567. Palác v následujících letech několikrát měnil majitele a až na počátku 18. století připadl dědictvím rodu Schwarzenbergů.

Svoji ikonickou sgrafitovou výzdobu získal v letech 1870-1874, a to podle návrhu Josefa Schulze. V roce 1909 byl palác zpřístupněn veřejnosti jako sídlo Technického muzea, za druhé světové války v něm bylo Wehrmachtem zřízeno vojenské muzeum a po konfiskaci českým státem se stal sídlem Vojenského historického muzea. Národní galerie získala palác v roce 2002.

















Prohlídku obrazů jsem vzala odshora, tj. od Renesančního sálu s (překvapivě) renesančním uměním.




Hans von Aachen- Zvěstování Panně Marii (1613)

Karel Škréta- Podobizna řezače drahokamů Dionysia Miseroniho s rodinou (1653)


Pieter II. Brueghel- Zimní krajina s pastí na ptáky
Růžencová slavnost od Albrechta Durera je do listopadu podrobena restaurátorskému výzkumu, takže místo ní je jen taková fotografie...

Lucas Cranach- Adam a Eva (cca 1538)

O patro níž je Barokní obrazárna.


Jan Jansz van den Uyl- Zátiší s cínovým džbánem (1632)




Rembrandt van Rijn- Učenec ve studovně (1634)

V přízemí byla ještě malá výstava věnovaná odcházení z tohoto světa v dílech slavných umělců... no, trochu ponuré téma na závěr, ale ostatně proč ne.


Anonym-Pohřeb arcivévody Ferdinanda Tyrolského (1596)

Stefano della Bella- Smrt na bitevním poli (1646-8)

Žádné komentáře:

Okomentovat