neděle 27. září 2015

okolo Sněžníka

Dneska nebylo tolik času, tak jsme se šli jenom trochu projít po okolí Děčínského Sněžníku. 

Nejdřív jsme vylezli na nedaleký Holý vrch. Ten je geologicky unikátní svými suťovými poli. Vznikly tak, že pískovcovým podložím pronikla na povrch čedičová vyvřelina. Mrazivé zvětrávání ve čtvrtohorách dotvářelo konečnou podobu reliéfu, kdy vznikala suťová pole. Žijí tu vzácné druhy bezobratlých organizmů, typickým představitelem je suťový střevlík Leistus montanus kultianus.





Cestou jsme míjeli pěkné výhledy na Bukovou horu


Nedaleko se nachází asi největší zajímavost dnesního výletu- zapomenutý hraniční kámen zvaný Zifferstein. Je to neco pres metr vysoký hrube otesaný pískovcový kvádr z roku 1692.
 
Na kamenu je tento text: „1692 ist zur Erneuerung der Granze dieser Rainstein im Beisein des Herrn Michael ... Burggraf zu Eula, Jonas Huibel, Johannes Jaeckel, Richter, Christof Nickel, Hans Fritsche, Friedrich Hursch ... aufgestellt und die Inschrift dieses Rainsteins eingesetzt worden.“

S nejvetší pravdepodobností byl tento kámen vztycen v roce 1692 k obnove hranic, a to za prítomnosti jmenovaných pánu. A také na ukoncení 190 – let trvajících sporu mezi sedláky a vrchností, kterí se preli o hranice lesa.
Je trochu schovaný v lese, takže z cesty si ho člověk jen tak nevšimne.



 

Žádné komentáře:

Okomentovat