úterý 15. září 2015

ZOO Ústí

Pěkné počasí nás vylákalo na návštěvu ZOO. Cestou jsem ještě vyfotila pár pěkných pohledů na okolní kopce




Historie ZOO se píše od roku 1908, kdy ústecký podnikatel, obchodník a náruživý ornitolog Heinrich Lumpe odkoupil na úpatí Mariánské skály pozemky, o kterých věděl, že jsou místem častého výskytu drobného ptactva. Založil tu soukromou přírodní ptačí rezervaci známou pod názvem Lumpepark. Park se rozkládal na rozloze 6 ha a kromě stovek úkrytů pro ptačí hnízda v něm byla vybudována pohádková jeskyně, trpasličí hrádek (ten jediný se zachoval dodnes), vodopády a kaskády, jezírko s vodotryskem nebo srnčí obora. 
V roce 1914 se Lumpe rozhodl otevřít park pro veřejnost, zveleboval ho i po 1. světové válce až do své smrti v roce 1936. Po válce přešel park do vlastnictví Československé republiky, zpočátku to šlo pomalu, ale postupně se budovaly nové klece a výběhy, takže se i rozloha ZOO začala zvětšovat. Největšího rozmachu dosáhla ZOO v 70. letech, potom se začala rozrůstat až nahoru na kopec, kde byly vybudovány velké výběhy pro nosorožce, žirafy, slony, zebry a antilopy.






Přišli jsme odshora, takže jsme postupně viděli žirafy, slony, různé antilopy, opice, velbloudy, lamy, surikaty, krokodýla ve starém jezírku (tam býval odjakživa)... a další a další

takže pár fotek zvířátek













/zde mláďata Alpak upřeně pozorují Jessinu.. všechny by si zjevně hrály, ale měly smůlu/
 







Jezírko, kde vždycky bývali lachtani je v rekonstrukci a lachtani jsou tam, kde vždycky bývali tučňáci.
Orangutani nebyli doma.... a to je asi tak všechno :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat