neděle 20. září 2015

výlet na Jedlovou

Včera jsme se trochu prošli po Lužických horách. Nejdřív po lesích v okolí osady Světliny, odkud jsou pěkné výhledy na Jedlovou z druhé strany (tedy ze strany, která je méně obvyklá, od Varnsdorfu)



Potom jsme se přesunuli do Jiřetína pod Jedlovou, kde jsme navštívili místní cukrárnu. Náměstí vypadá moc pěkně, je tu řada zrekonstruovaných domů, informační centrum, kostel a krásná fara (v ní je teď muzeum).





Jiřetín byl založen v 16. století jako hornické městečko na základě objevu ložiska stříbrných rud. Kostel Nejsvětější Trojice byl vysvěcen r. 1612, budova fary pochází z roku 1755.




Asi nejznámější turistickou atrakcí je ale Křížová hora; jde o vrch nad obcí, kde v 18. století vzniklo poutní místo spojené s legendou o zjevení Spasitele na kříži sedmi bratrům vybízející je k návratu z nuceného exilu v době protireformace. Vrátil se nejmladší z nich, nechal vystavět na úpatí hory dřevěný kříž, a díky modlitbám se uzdravil z nemoci.
Místo se stalo známé a začali sem proudit poutníci. O založení křížové cesty a výstavbu kaple se zasloužil zdejší farář Gottfried Leissner.








Cestou na Jedlovou se ukázal nedaleký hrad Tolštejn


Cestou se taky ze sjezdovky začaly ukazovat pěkné výhledy směrem do Německa.


A tady už je pár výhledů z vrchu Jedlová (teda bohužel ne z rozhledny, ale z vyhlídkových míst poblíž vrcholu)

/směr Krásná Lípa/

/vzadu Růžák/

/vzadu Klíč/

V okolí rozhledny a hospody to teda žije. Přibylo tu lanové centrum, kde vřeští spoustu dětí. "Milovníci adrenalinu" si můžou půjčit koloběžky a sjíždět s nimi dolů (což je pro pěší teda dost nepříjemné, protože často jde o poněkud nezkušené jezdce, takže se psem byla cesta dolů chvílema o nervy). Nicméně hospoda je hojně navštěvovaná, stojí u ní spousta aut, nahoru vyjel i nejeden motorkář... prostě není nad klidné místo v lůně přírody :-/


Rozhledna na Jedlové je jedna z nejhezčích rozhleden u nás, o její výstavbu se zasadila jiřetínská sekce Horského spolku pro nejsevernější Čechy v letech 1890-1891. Spolu s rozhlednou byl vedle zprovozněn hostinec, který zde nechal postavit majitel panství kníže Kinský. 
Od 40. let rozhledna i hostinec chátraly a v 50. letech byly oba objekty uzavřeny. Až počátkem 90 let se rozhodl podnikatel Josef Krejčí rozhlednu opravit. S pomocí oddílu Slovan Varnsdorf a města Jiřetín se mu to povedlo. V roce 1993 byla rozhledna opravena a zpřístupněna veřejnosti a o dva roky později byla dokončena i rekonstrukce restaurace.

V roce 1996 byl opraven také pomník Friedricha Schillera. Ten byl postaven v roce 1905 stejným Horským spolkem jako rozhledna u příležitosti slavnosti připomínající sté výročí úmrtí básníka. Tehdy se v novinách psalo, že pomník má připomínat básnikovu návštěvu Jedlové. Ve skutečnosti však Schiller při návštěvě Čech na Jedlové vůbec nebyl. Okolo pomníku je umístěno 19 balvanů z různých hornin charakteristických pro šluknovskou pahorkatinu a Lužické hory a dopravených z obcí, které se o jeho vybudování zasloužily.


Ještě poslední pohled na okolní kopce..


.. a už sestupujeme k hradu Tolštejn. Jde o zříceninu středověkého hradu z roku 1337, který sloužil k ochraně cesty z Čech do Lužic. V roce 1642 hrad oblehla a vypálila švédská vojska a už nikdy nebyl obnoven. Jde ale o dominantu kraje a krásné vyhlídkové místo.



Žádné komentáře:

Okomentovat